Și chiar dacă nu o spune explicit, inițativa membrului portocaliu al CNA-ului de cenzură a plecat de la grosolana manipulare la care s-au dedat casele de exit-poll antamate la poarta televiziunilor de gen Ghiță TV, acestea livrând (la comandă) nu un sondaj la ieșirea de la urne, ci unul menit să se constituie într-o „anvelopă” de acoperire pentru corecțiile la urnă de după închiderea secțiilor de votare. Iar institutele cu pricina au lucrat fățiș și sfidător cu procente ridicol de umflate în favoarea PSD-ului și doar existența pe piață și a altor exit-poll-uri (care au dat și ele rateuri remarcabile, dar nu în „marja” manipulatoare de tip mogul) a dat peste cap tot mecanismul.
Mai ales că la „Ghiță RTV” s-a văzut clar că nu era vorba de o nefericită eroare. Pentru că, deși în paralel începeau să fie furnizată numărătoarea paralelă a partidelor, cele mai apropiate de realitate, televiziunea-sondor păstra pe ecran aceleași procente aberante în favoarea PSD-UNPR-PC! Din fericire, banii pe care i-a dat puterea pe exit-poll -urile de corecție s-au dus în cele din urmă pe apa sâmbetei. Evident, dacă ar fi existat un singur institut, cel agreat de putere, pentru producerea de exit-poll-uri, cu totul alta ar fi fost astăzi situația…
În acest tablou al manipulărilor și dezinformărilor, inițiativa de a corecta cumva tendința de aberație a anumitor exit-poll-uri pare un gest onest, făcut în favoarea alegătorilor și a țării. Pentru că, umflarea violentă a procentului dat câștigătorului, dacă nu este cenzurată, poate asigura „anvelopa” de corecție la numărarea voturilor.
Și poate că inițiativa membrului CNA, de a încerca să corecteze derapajele exit-poll-urilor, este cât se poate de onestă. Din păcate, în loc să lucreze la sursă, prin găsirea unor metode de a obliga institutele în speță să-și corecteze deficiențele de sondare, acesta s-a îndreptat împotriva televiziunilor, inițiativa sa vizând somarea posturilor de a nu mai afișa aceste sondaje decât la o oră distanță de la închiderea urnelor!
Un proiect pe care, dacă îl asociem cu „delay”-ul de câteva secunde din transmisiile în direct, măsură adoptată deja de CNA, chipurile pentru ca editorii TV să aibă timp să taie vorbele de duh și flegmele poporului (în realitate pentru a corecta limbajul politic nepotrivit), avem sinistra imagine a ceea ce s-ar putea „corecta” în cele 60 de minute de întâziere a afisării exit-poll-urilor. Iar durata intervalului de întârziere nici nu mai are vreo relevanță. Ar putea fi o oră, ar putea fi două sau oricâte! Pentru că interpunerea unui „delay” și în transmiterea sondajelor nu mai poate fi desprinsă de intenția asigurări unui interval de timp necesar corectării rezultatelor votului.
În fapt, dacă institutul cenzurii naționale ar vrea să asigure o corectă informare dinspre oficinele de producere a exit-poll-urilor (deși și aici este vorba de libertatea de exprimare, iar orice ingerență poate fi taxată drept cenzură), CNA ar putea RECOMANDA televiziunilor să afiseze precizarea că aceste sondaje pot prezenta diferențe mari față de realitate din motive legate de sinceritea respondenților, dar și a onestității angajaților care asigură procesul de chestionare și care pot trece orice pe hârtie.
Dar, în nici un caz, CNA nu trebuie să mustească la gândul de a interzice dreptul televiziunilor de a difuza un material editorial. Pentru că, introducerea unui „delay” la prezentarea datelor unui exist-poll, poate genera o cascadă de „inițiative”: de la obligarea televiziunilor de a întârzia și difuzarea rezultatelor numărătorilor paralele ale partidelor, care, de fapt, acum, au strivit gogoașa pe care o pregăteau anumite exit-polluri pentru rezultatele finale, până la suspendarea dreptului la informare din perspectiva informării, analizei și dreptului la opinie venite dinspre ale institute decât cele agreate de putere.
Din păcate, încă o dată se dovedește nu doar că drumul spre iad e pavat cu intenții bune (precum intenția membrului CNA), ci și faptul că, deși aflat acum în opoziție, membrul portocaliu al CNA demonstrează aceleași deficiențe și îngustimi de cuprindere a lucrurilor, primul lucru la care s-a gândit pentru a rezolva o problemă fiind aplicarea unei act de cenzură (prin întârziere) asupra dreptului la liberă informare (cetățean) și exprimare (institut de sondare).
Autor: Cezar Adonis Mihalache
Sursa: Ziarul Natiunea