Site icon gandeste.org

Decentralizalas sau cum se traduce descentralizarea propusa de UDMR pentru Romania

Etnicii maghiari ar putea deveni, in cele din urma, castigatorii-surpriza ai luptei pentru descentralizare, marea provocare a mandatului pentru ministrul Administratiei Liviu Dragnea. Dupa o lupta de 23 de ani pentru cresterea autonomiei locale si un proiect de lege care asteapta la Senat, UDMR a ajuns la masa negocierilor si ar putea face din nou cartile in Guvern.

Proiectul de descentralizare despus in vara de mai multi deputati si senatori UDMR a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului, pe fondul unor probleme de neconstitutionalitate, iar de la sfarsitul lunii septembrie, isi asteapta randul in programul Senatului. Desi proiectul nu are foarte multe sanse, avand in vedere pozitia Guvernului, dar si rezervele cu care fost inaintat de Camera Deputatilor, visul etnicilor maghiari de crestere a autonomiei locale s-ar putea indeplini pe alta cale.

Ce e dispus sa ofere Dragnea

Liderii UDMR au inceput negocierile cu liderul PSD Liviu Dragnea pe proiectul de descentralizare al USL, mutarea fiind interpretata ca o noua lovitura adusa de PSD, partenerului de guvernare PNL. Dragnea si-a exprimat speranta de a obtine sprijinul UDMR in Parlament, in contextul in care Guvernul vrea sa isi asume raspunderea si se teme de o motiune de cenzura. In schimb, PSD va sustine cateva propuneri din proiectul UDMR.

Una dintre ele prevede ca directiile care nu se descentralizeaza, dar care totusi functioneaza intr-un judet, sa prezinte niste rapoarte de activitate si de informare catre Consiliul Judetean, care reprezinta tot judetul.

O alta propunere a UDMR pe care Dragnea a spus ca o sustine prevede ca planul de ocupare, respectiv de formare la nivel judetean, facut de AJOFM, care nu se descentralizeaza deocamdata, sa fie aprobat de Consiliul Judetean prin hotarare sau macar avizat.

“UDMR sustine de 23 de ani necesitatea descentralizarii. Suntem convinsi ca administratia intregii tari va fi beneficia, daca deciziile vor fi mai apropae de cetateni. Anumite parghii financiare trebuie intarite, puse in mana celor care iau decizii. Negocierea pe care o purtam are o premisa clara, interesul ca administratia sa fie mai eficienta si pe placul cetateanului”, a declarat pentru Business24, senatorul Verestoy Attila, unul dintre initiatorii variantei UDMR a proiectului de descentralizare.

Cum vede UDMR descentralizarea

Mai exact, proiectul UDMR doreste, ca si in cazul USL, descentralizarea unor institutii si servicii publice, dar mai ales de la ministerele Agriculturii, Muncii, Educatiei, Mediului si Culturii. In plus, etnicii maghiari sustin descentralizarea Inspectoratelor Scolare si a Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, puncte la care PNL s-a opus.

“Mai sustinem descentralizarea Agentiilor de Plati si Prestatii Sociale, dar si Inspectia Sociala. Problemele de ocupare a fortei de munca si somajul sunt cunoscute si pot fi gestionate cel mai bine pe plan local”, sustine Kerekes Karoly, membru in Comisia pentru Munca a Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, deputatul PNL Cristina Pocora, colega de comisie cu Kerekes, sustine ca “ajutoarele sociale sunt gestionate, in mare parte, si acum la nivel local, dar exista si un control, o supervizare a platilor care se fac la nivel central”.

“Semnalam faptul ca Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala are in responsabilitatea sa inspectia sociala, activitate care presupune control si evaluare asupra respectarii legislatiei in vigoare cu privire la acordarea beneficiilor de asistenta sociala si cu privire la furnizarea serviciilor sociale, ceea ce creeaza incompatibilitate de atributii, autoritatile administratiei publice locale fiind furnizorii serviciilor sociale controlate”, se arata in punctul de vedere al Guvernului.

De asemenea, Executivul considera ca proiectul UDMR incalca mai multe articole ale Constitutiei.

“Propunerea legislativa poate crea premisele unui dezacord cu prevederile constitutionale consacrate de art. 1 alin (4), referitoare la principiul separatiei puterilor in stat, deoarece intreg procesul de descentralizare administrativa si financiara tine exclusiv de competenta Guvernului”, se arata in documentul emis de Executiv.

Guvernul mai remarca faptul ca trecera institutiilor administrate de Guvern sub controlul Consiliilor judetene si a primariilor este in dezacord cu principiul autonomiei locale din Constitutie, avand in vedere ca “prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local si conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale”.

Autor: Roxana Garaiman
Sursa: Business24

Exit mobile version