Site icon gandeste.org

De Crăciunul austerităţii, Europa spune adio statului social

Socialişti sau conservatori, liderii marilor state ale Europei se pregătesc să pună cruce unui model social care a format generaţiile ce nu au cunoscut razboiul.

Ce le aduce Crăciunul francezilor guvernaţi din această primăvară de un guvern socialist? Austeritate perpetuă. Aceasta este opinia presei de stânga, după ce guvernul socialist ar fi reuşit să dezamăgească populaţie în doar cinci acte.

În primul rând, preşedintele Hollande a acceptat fără crâcnire tratatul fiscal conceput de rivalul său de dreapta şi de Angela Merkel. Niciun cuvânt din acest tratat, semnat şi de România, nu a fost modificat de Hollande, care a primit în schimb un pact superfluu pentru creşterea economică.

Apoi, guvernul a restrâns cheltuielile sociale până în 2017, ceea ce îl pune în situaţia de a nu-şi rspecta angajamentele electorale. Coroborată cu efectele tratatului fiscal, această măsură va duce la creşterea şomajului şi la posibila intrare a Franţei în recesiune.

Preşedintele însuşi a anunţat creştere zero şi şomaj mai mare pentru prima parte a lui 2013.
Nu mai puţin, guvernul a făcut cadou marilor companii proiecte însemnate, la care participa cu fonduri substanţiale. Un aeroport lângă Nantes, cu o concesiune de 55 de ani pentru cunoscuta şi de către români companie Vinci. Este drept că prefecţi şi secretari de stat aflaţi în funcţie la data câştigării licitaţiei au devenit directori în cadrul companiei.

Au urmat apoi majorările de TVA care au adus în buzunarul statului 20 de miliarde de euro şi o aliere a guvernului de stânga cu patronatele, pentru dereglementarea pieţei muncii. În cifre, bilanţul unei guvernari care trebuia sa redea speranta este: zeci de miliarde pentru patronat, 2,5 miliarde de euro pentru combaterea sărăciei şi 12 euro în plus la indemnizaţia de şomaj.

Crăciunul a venit cu şi mai multa austeritate pentru angajaţii marilor magazine. Associated Press scrie că guvernele europene încurajează consumerismul acestei perioade dând derogări magazinelor pentru a rămâne deschise şi duminica. Ne putem întreba care va fi soarta angajaţilor români ai marilor magazine după liberalizarea suplimentară a pieţei muncii, având în vedere cum se aplica regulile europene la noi în ţară. Magazinele din Italia şi Franţa au rămas deschise duminică, însă mai greu a fost în Germania, Austria sau Belgia unde acest lucru este un adevărat sacrilegiu.

Se pare că masura nu a dus la creşterea vânzărilor. Associated Press notează că încasările sunt cu 20% mai mici la Roma, că parizienii caută cu înverşunare jucării la mâna a doua, iar spaniolii se gândesc încă dacă vor face sau nu cadouri în acest an.

Italia, a treia economie a zonei euro, întâmpină Crăciunul fără guvern şi cu un buget caracterizat drept haotic de către analişti. Preşedintele Giorgio Napolitano a dizolvat parlamentul, după ce aleşii au adoptat bugetul propus de guvernul tehnocrat al lui Mario Monti. Italia se desparte de un guvern al austerităţii condus de un fost comisar european şi fost bancher Goldman Sachs şi se îndreaptă către alegerile din februarie, unde vor avea de ales între un Silvio Berlusconi ce încearcă să scape de justiţie şi un guvern de centru-stânga cel puţin la fel de impotent precum cel al Franţei. Sondajele dau câştigătoare stânga. Berlusconi poate obţine suficiente mandate cât pentru a-şi asigura libertatea, în schimbul cooperării parlamentare. Relevantă şi tristă pentru Italia anului 2013 va fi intrarea în parlament a partidului comediantului Beppe Grillo-Mişcarea de Cinci Stele.

Crăciunul este momentul în care cancelarul Angela Merkel obişnuieşte să transmită câte un mesaj naţiunii germane. Doar că în acest an s-a grăbit şi a transmis gândurile sale pentru noul an cu două săptămâni mai devreme, într-un interviu pentru Financial Times.

“Cu toţii trebuie să ne oprim să cheltuim mai mult decât producem în fiecare an”, “Trebuie să muncim din greu pentru a ne menţine stilul de viaţă”. Statul european al bunăstării nu mai este demult un model în lume si Europa trebuie să se orienteze către alte modele, iar aici standardele de competitivitate sunt China şi India. Acesta este mesajul Angelei Merkel pentru europeni. Poate că lidera de la Berlin nu s-a gândit la asigurările de sănătate inexistente în China şi la modul în care şoferii chinezi preferă să se asigure că victimele accidentelor provocate mor în stradă, altfel ei urmând să le achite spitalizarea.

Merkel a sugerat că Spania, Italia şi Portugalia ar trebui să fie supuse aceluiaşi soc al austerităţii ca şi Grecia. Aceasta din urmă a primit împrumuturi în valoare de sub 250 de miliarde de euro de la UE şi FMI, în schimbul a cinci valuri de măsuri de austeritate. În acelaşi timp, băncile europene primeau circa 1.000 de miliarde de euro pentru a face faţă crizei, iar Berlinul a injectat 700 de miliarde de euro în sistemul bancar german.

“Europa are 7% din populaţia lumii, produce 25% din PIB-ul global şi finanţeaza 50% din cheltuielile sociale ale lumii”, a anunţat Merkel sosirea unui nou an de austeritate, alături de noi privatizări, dereglementări pentru satisfacerea pieţelor şi de moartea statului providenţă.

Călin Marchievici
sursa: cotidianul.ro
Exit mobile version