Grecia ofteaza deocamdata usurata: aproape 86 la suta dintre creditorii privati ai tarii si-au dat acordul pentru restructurarea partiala a datoriilor. Ministerul german de Finante saluta afacerea, considerand-o un succes: in schimbul obligatiunilor de stat grecesti, proprietate a creditorilor privati, acestia nu vor primi decat o mica parte din ceea ce li se cuvenea. Tot e mai bine decat deloc, nu?
Agentia Moody’s a anuntat oficial ca Grecia este in faliment.
“Acesta este un pas mare catre stabilizarea si consolidarea tarii. Grecia a primit o sansa istorica”, a declarata pentru AFP, purtatorul de cuvant al ministerului german de Finante, scrie Deutsche Wele, preluand un articol marca Die Zeit.
Da, aceasta este o veste buna, dar nicidecum nu reprezinta sfarsitul crizei din Grecia. Greselile ultimelor decenii nu vor putea fi indreptate cu simpla restructurare a datoriilor si cativa ani de austeritate si reforme. Numai ca politicienii mint populatia, spunand ca exact asa se va intampla, continua jurnalistii germani.
Ce ascund politicienii?
Grecia este o tara in care sistemul administrativ si economic, de-a lungul anilor, au fost tinute in viata doar cu ajutorul creditelor ieftine. Criza mondiala a provocat sfarsitul acestei structuri artificiale. Ministrul german de Finante, Schauble, nu vrea sa de nicio garantie ca salvarea Grecia nu va costa bani in plus, fata de ce-i prevazut. Ar fi foarte devreme pentru a specula pe marginea acestei teme, spune el.
Troica (BCE, FMI, UE), inca de pe acum, este de parere ca, intre 2015 si 2020, dupa scadenta celui de-al doilea pachet de salvare, Atena va avea nevoie de inca 50 de miliarde de euro. In acelasi timp, austeritatea extrema impinge tara catre o criza si mai profunda. Numai in ultimul trimestru al anului trecut, economia greceasca a scazut cu 7,1 procente. Gaura bugetara in anul 2012 se va dovedi mai mare decat cea prognozata initial.
Pentru a putea ca, in 2020, datoria Greciei sa scada la 120 procente din PIB, economia ar trebuie sa creasca din 2014, si inca zdravan. Pe fondul adancirii recesiunii, aceasta este o prognoza mai mult decat optimista, cred jurnalistii Die Zeit.
Acest lucru este cunoscut atat la Berlin cat si la Bruxelles. Numai ca, de-acolo, nu ni se spune care vor fi si consecintele. Mult mai cinstit ar fi ca cetatenilor sa li se spuna ca Grecia va trebui sa fie ajutata multi ani de-acum incolo. Urmatoarele pachete financiare de sprijin sunt deja pregatite.
Adevarul gol-golut
Chiar mai pesimist este economistul elvetian Harold Howe. Intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, el a spus ca recenta restructurare a datoriei Greciei nu este suficienta.
“Cu siguranta, se va ajunge la al doilea faliment, de aceasta data real. Vor trece poate 9 luni sau cel mult trei ani, iar atunci va izbucni o criza si mai adanca, adevarata de aceasta data. Problema nu este rezolvata, ci doar amanta. Data viitoare criza va lovi doar contribuabilii”, spune Howe.
In definitv, Atena are deja cu ce sa se laude. Sub presiunea crizei, tara pune in aplicare refome pe care multi le credeau imposibile. Pentru acest lucru, macar, trebuie sa li se recunoasca meritul grecilor. Daca ne referim la povestile, conform carora Grecia ar trebui sa renunte le euro, aceasta nu este o alternativa serioasa: costul pentru Grecia, dar si pentru Europa, ar fi mult mai mare decat benefciile. Acesta este adevarul despre Grecia. Dar politicienii de la Bruxelles si Berlin nu au, evident, curajul de a-l spune cetatenilor Europei, conchid jurnalistii Die Zeit.
Autor: Liviu Anghel
Sursa: Ziare.com
Foto: Deutsche Welle