Site icon gandeste.org

De ce da Europa o lectie economica Statelor Unite?

Modul in care Europa a reusit sa recupereze din decalajul economic creat de criza financiara ar trebui sa devina un model demn de urmat pentru Statele Unite ale Americii.

Toata lumea stie ca Europa si-a pierdut din dinamismul economic, insa ceea ce demonstreaza este de fapt opusul a ceea ce conservatorii aclameaza: Europa este un succes economic si succesul arata ca democratia sociala functioneaza!

Desi povestea unei economii care stagneaza, in care impozitele s-au marit, iar generoasele beneficii sociale au subminat stimulentele, o auzim zi de zi, situatia este de fapt surprinzator de pozitiva, sustine Paul Krugman, castigator al premiului Nobel pentru economie.

“Succesul economic al Europei ar trebui sa fie evident chiar si fara statistici. Pentru acei americani care au vizitat Parisul, au vazut un oras sarac si inapoiat? Dar Frankfurt sau Londra? Ar trebui intotdeauna sa iei in considerare ceea ce vezi si nu ceea ce iti arata statisticile economice oficiale”, considera Krugman, conform New York Times.

In orice caz, statisticile confirma acum ceea ce vad si ochii. Este adevarat ca economia Statelor Unite a crescut in trecut mai rapid decat cea a Europei. Incepand cu anul 1980 – cand politica Americii a luat o brusca intorsatura spre dreapta, in timp cea din Europa nu – produsul intern brutdin SUA a crescut, in medie, cu 3 la suta pe an.

In aceeasi perioada, in cele 15 tari membre UE la acea vreme, PIB-ul a crescut doar cu 2,2 la suta pe an.

In realitate insa, America a avut, in acea perioada, o rata mai mare a natalitatii decat Europa, ceea ce demonstreaza ca nivelul de trai pe cap de locuitor a crescut aproximativ cu aceeasi rata pe cele doua continente: 1,95 la suta pe an in Statele Unite si 1,83 la suta in Europa.

In ceea ce priveste tehnologia informatiei, la sfarsitul anilor ’90, Europa a trecut printr-o revolutie. Desi portile acestui domeniu s-au deschis relativ tarziu pe acest continent, acum este insa larg raspandit, la fel cum este si in Statele Unite, insa in Europa este mult mai rapid si mai ieftin.

SUA au stat, insa, mai bine in ceea ce priveste locurile de munca, rata europeana a somajului fiind mult mai ridicata decat cea americana. In 2008, insa, 80 la suta din adultii cu varsta intre 25 – 54 din UE erau angajati (si ceva mai mult, adica 83%, in Franta). Aceasta rata este cam aceeasi ca si in Statele Unite.

Europenii au insa mai putine sanse decat americanii sa aiba un job atunci cand sunt fie foarte tineri, fie batrani, dar acesta nu este in intregime un lucru rau, considera specialistul in economie.

Europenii sunt insa mai productivi decat americanii. Desi muncitorii lucreaza mai putine ore, productia pe ora in Franta si Germania este aproape de nivelul din SUA.

Inca o asemanare cu Statele Unite este si faptul ca Europa are probleme in lupta cu criza financiara actuala. Tarile mari ale Europei se confrunta cu grave probleme fiscale pe termen lung, la fel cum state din SUA sunt in pragul unei crize fiscale. De exemplu, intr-o comparatie economica nu foarte optimista, Sacramento este acum un fel de Atena a Americii. Cu toate acestea, insa, privind per ansamblu si pe termen lung, economia Europei creste si este dinamica.

In aceste conditii imaginile analistilor despre cele doua economii, a Europei si a Americii, nu trebuie sa fie diferite. Daca Europa ar avea o politica economica in conformitate cu legile americane, rezultatul ar fi un dezastru total. Astfel, Europa devine un model de gestionare a crizei economice pentru SUA, care, daca ar functiona dupa principiile europene, ar avea sanse mult mai mari de a iesi mai repede din criza in care s-au cufundat.

In timp ce rapoartele privind prabusirea economica a Europei sunt mult exagerate, rapoartele privind impozitele sale ridicate si beneficiile generoase nu sunt. Taxele in marile natiuni europene ajung la 36-44 la suta din PIB, comparativ cu 28 la suta in Statele Unite, in timp ce cheltuielile sociale sunt cu mult mai mari decat in America.

Americanii considera ca situatia economica a Europei este o demonstratie ca, daca incerci sa faci economia mai putin brutala si ai grija mai bine de cetateni, nu ajungi decat sa ucizi progresul economic. Aceasta conceptie este gresita, experienta europeana demostrand exact opusul: politica sociala si progresul pot merge mana in mana.

Alina Bardas
sursa: ziare.com

Exit mobile version