De mai multă vreme circulă neoficial o ipoteză pe care, de altfel, a spus-o şi Vanghelie într-un interviu, anume că asasinarea lui Adamescu s-a făcut deoarece Sebi Ghiţă dorea să preia Astra Asigurări. Cum Astra oricum era pe marginea prăpastiei, scandalul tocmai ce-a dus-o în faliment. Mă rog, e vorba din nou de strategii imbecile ale unor securişti proşti care joacă la rupere fără să-şi facă nici cel mai mic calcul în ceea ce priveşte consecinţele.
În aceste condiţii, Sebi şi Kiorduţa sunt în aceeaşi barcă, devenind astfel perfect explicabile motivele pentru care refugiatul din Serbia are rezerve în a publica filmul cu tartoriţa. Ghiţă poate furniza o groază de alte informaţii care-ar îngropa-o definitiv pe Kovesi şi DNA-ul, dar n-a făcut-o şi n-o va face!
Prin prisma acestei ipoteze, devine cât se poate de limpede că toată cearta dintre Kiorduţa şi Sebi e doar un spectacol pus în scenă şi menit a-i proteja pe cei doi. Este astfel explicabilă uşurinţa suspectă cu care Ghiţă a „evadat”, scăpând filajului şi trecând fără nicio problemă frontiera.
În privinţa lui Coldea sunt două ipoteze. Prima ar fi că a căzut ca prostul, fiind sacrificat precum o găină inutilă, iar cea de-a doua – mult mai viabilă – că toată plecarea sa oricum trebuia să se producă(vezi întreaga şleahtă de pensionaţi cu pensii babane) şi că a fost voit dramatizată pentru a face întreg scenariul viabil. Mai mult, pozând în faţa proştilor ca „om greu”, Coldea caută un culoar favorabil pentru controlul privat al teleghidaţilor pe care-i are.
În aceste chei pot fi altfel înţelese mişcările kamikaze ale pionilor Ponta şi Oprea, împinşi la sacrificiu doar pentru a li se demonstra celorlalţi băieţi veseli că tabăra acoperită se reface. O scindare a PSD-ului ar fi o demonstraţie de forţă suficient de importantă pentru a produce o regrupare a „băieţilor noştri” care, după alegeri, vor acţiona din nou cu „interesul naţional” în bot.
Revenind la afacerea Adamescu, am putea spune că, în cel mai rău caz pentru ei, vinovăţia se va împărţi între „condiţiile inumane din puşcărie” şi „o regretabilă eroare judiciară”. Dată fiind „cearta” de acum şi posibilitatea ca gruparea – de data aceasta „privat-acoperită” – să preia o bună parte din putere după alegeri, nimeni nu va investiga adevăratul grup infracțional care a avut grijă să-şi acopere urmele din timp. Aşa merg lucrurile, micuţilor!
Autor: Dan Diaconu
Sursa: Trenduri economice