Actualul premier propunea, în 2008, subvenţionarea gazelor naturale consumate de combinatele de îngrăşăminte deţinute de Ioan Niculae. Pentru aceasta, DIICOT a deschis un dosar penal în care sunt cercetați, alături de mulți alții, patronul Interagro și fostul ministru al Economiei, Videanu. Singura excepție făcută de procurori este actualul premier
Premierul Dacian Cioloş, în calitate de ministru al Agriculturii, i-a recomandat lui Varujan Vosganian, care era ministru al Economiei, prelungirea sistemului de subvenţionare a gazelor naturale pentru combinatele de îngrăşăminte chimice ale lui Ioan Niculae. Vosganian are dosar penal, iar Cioloş nu a fost deranjat nici pentru o declaraţie.
Pentru această faptă, omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt cercetaţi penal de DIICOT, în dosarul ROMGAZ. Varujan Vosganian a scăpat, deocamdată, de anchetă doar pentru că Senatul a respins, în 2013 și 2015, cererile procurorilor de punere sub urmărire penală a acestuia.
Adresa care îl incriminează pe Cioloş
Dacian Cioloş propunea, prin adresa întregistrată la Cabinetul ministrului Agriculturii sub numărul 2540 din 24.07.2008, ministrului Economiei, Varujan Vosganian, „continuare măsurii de reducere comercială de 40 dolari/ 1000 mc pentru gazele din producţia internă şi în perioada 1 august a.c. – 31 martie 2009. Această măsură creează premisele economice pentru ca preţul la îngrăşămintele chimice să fie menţinute constant sau la unele produse chiar să fie redus”.
În aceeaşi adresă, ministrul Dacian Cioloş aprecia, citând, culmea, organizaţiile patronale din domeniul îngrăşămintelor chimice, că aplicarea acelei măsuri de subvenţionare a preţului gazelor, în perioada 1 februarie 2008- 31 iulie 2008, „a sprijinit industria de îngrăşăminte chimice, în perioada de aplicare preţurile îngrăşămintelor menţinându-se la un nivel constat, la unele produse înregistrându- se chiar reduceri de preţuri de până la 20%”.
Nu a zis nimic în şedinţa de Guvern
Din stenograma şedinţei Guvernului, al cărui membru era şi Cioloş, din 27 februarie 2008, reiese că premierul Călin Popescu Tăriceanu era iritat de insistența cu care Vosganian îi apăra interesele lui Niculae.
„Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala… Noi ce facem?! Eu am înţeles. Practic, trebuie să subvenţionăm preţul gazului ca ei să producă şi după aia să exporte. Deci, eu nu fac decât prin subvenţie să…export subvenţia”, l-a pus Tăriceanu la punct pe Varujan. La care acesta s-a gândit să-şi facă aliat Ministerul Agriculturii, lucru care avea să se întâmple prin semnătura lui Cioloş câteva luni mai târziu: „Deci, asta e problema. Dacă să acordăm, eu am zis ca, împreună cu Ministerul Agriculturii, să găsim o formulă, o schemă, dacă poate să reziste industria, dar am zis totuși să acordăm o perioadă….În fine, o să mai cercetăm atunci”.
În stenogramă, care se găseşte în dosarul întocmit de DIICOT, nu există nicio reacţie a ministrului Agriculturii Dacian Cioloş, deşi în discuţie au intervenit mai mulţi miniştri care combăteau cu argumente acordarea subvenţiei pentru firmele lui Niculae.
Romgaz-Interagro, un dosar cu 40 de acuzați
DIICOT a decis la începutul lunii octombrie ca procurorii să refacă ancheta în dosarul Romgaz, în care sunt cercetaţi Ioan Niculae şi Adriean Videanu. După mai bine de patru ani de cercetări, rechizitoriul prin care Ioan Niculae și Adriean Videanu urmau să fie trimiși în judecată a fost anulat, deoarece conține mai multe nereguli.
40 de persoane, puse sub acuzare
Ioan Niculae a fost pus sub acuzare alături de alte 40 de persoane, funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul Romgaz, Ministerului Economiei, Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și reprezentanți ai unei societăți comerciale din municipiul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale.
Şase ordine şi trei memorandumuri
Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.
Riscuri de securitate energetică
Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.
În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
Monopol pe piața gazelor naturale
DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale. Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.
Ingineria lui Niculae
Evenimentul zilei a scris pe larg despre modul cum Ioan Niculae a căpuşat ani de zile statul român. Înr-un articol din 10 septembrie 2013 era descris cum patronul Intergaro a cumpărat gaz ieftin de la stat, chiar dacă avea datorii uriaşe, iar sprijinul politic i-a asigurat monopolul pe piaţa îngrăşămintelor chimice.
În 2005, Interagro a obţinut calitatea de furnizor de gaze, nu cea de consumator de gaze, de la ANRE, iar licenţa a fost prelungită succesiv până în 2011. Societatea a furnizat gaze naturale la şase din cele opt combinate chimice din ţară: Amurco Bacău, Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, GA Pro CO Chemicals Săvineşti, Donau Chem Turnu- Măgurele şi Amonil Slobozia, Procurorii DIICOT au constatat că doar combinatele deţineau calitatea de consumatori eligibili de gaze naturale şi nu Interagro.
Subvenţii exportate
Pentru a obţine facilităţile oferite de Ministerul Economiei şi Romgaz, Niculae a creat formal „Grupul de firme Interagro” şi s-a autointitulat preşedintele lui. După ce nu a mai avut acces la gaz ieftin, Niculae a închis cinci dintre combinate. Cea mai mare parte din îngrăşămintele chimice produse cu subvenţii de la stat a fost exportată.
sursA: evz.ro