Cuvântul decisiv din discursul preşedintelui german a fost unul pe care îl rostim fiecare dintre noi de cel puţin câteva ori pe zi: „DACĂ”. Actuala criză ar putea marca începutul secolului al 21-lea de o manieră pozitivă, DACĂ vom reuşi să tragem învăţămintele de rigoare din pierderile suferite acum, a spus Köhler.
Şeful statului a apreciat de asemenea că dezastrul din sistemul financiar global este rezultatul libertăţii fără simţ al răspunderii. Pentru multe bănci, alcătuirea de scheme piramidale de câştig a devenit un scop în sine al activităţii lor, iar acum cetăţenii aşteaptă în zadar autocritica necesară a responsabililor, nemaivorbind de o participare proporţională la înlăturarea pagubelor produse, a acuzat fostul şef al FMI.
Dar preşedintele Köhler nu şi-a restrâns criticile doar la adresa pieţelor financiare. „Toţi am trăit cu mult peste posibilităţile noastre reale”, a reproşat el auditoriului format din politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile. Din anii 70 datoria publică a Germaniei şi a statelor occidentale în general s-a mărit constant. Schimbările necesare progresului au fost amânate pe cârca generaţiilor viitoare, cu speranţa că rata constantă de creştere economică le va permite să acopere găurile din bugetele de stat.
Horst Köhler a acuzat de asemenea îmbogăţirea în detrimentul statelor sărace ale lumii. Europenii au epuizat aproape rezervele piscicole din largul coastelor africane, aşa că nu ar trebui să se mai mire de ce tot mai multe ambarcaţiuni sunt folosite astăzi la transportul de imigranţi ilegali către bătrânul continent. Nici mediul înconjurător nu a fost uitat de preşedintele german, care l-a identificat de asemenea printre victimele dezvoltării economiilor lumii.
Şi aici intră în joc cuvinţelul „DACĂ”. DACĂ actuala criză va duce la o reorientare a gândirii politice din aceste domenii, atunci efectele sale benefice vor surclasa pierderile suferite. Dar este greu de spus DACĂ politicienii care l-au aplaudat frenetic pe şeful statului sunt într-adevăr pregătiţi pentru o schimbare. DACĂ este pregătită întreaga comunitate internaţională este şi mai greu de spus.
Multe din enunţurile preşedintelui nici măcar nu au fost noi. El le-a mai spus cu ocazia celorlalte discursuri tradiţionale de la Berlin. În plină criză însă, vorbele sale atrag atenţia şi poate că mai există totuşi speranţa de mai bine…
Peter Stützle
sursa: dw-world.de