Site icon gandeste.org

Cuvintele Angelei Merkel, interpretate greşit de presa din România

Traian Băsescu a avut luni o discuţie telefonică cu Angela Merkel, Cancelarul Germaniei. La sfârşitul acestei convorbiri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Federal, Steffen Seibert, a postat pe site-ul Cancelariei un comunicat.

Citeşte aici comunicatul integral al Cancelarului german.

Potrivit cotidianul.ro, presa de la Bucureşti nu a interpretat cuvitele Angelei Merkel în mod corect, aceasta fiind foarte precaută în legătură cu situaţia din România. “Consider inacceptabil dacă într-o ţară UE se încalcă principiile de bază ale statului de drept”.

În schimb presa din România a interpretat cuvintele Angelei Merkel astfel: “Încălcarea statului de drept în România este inaceptabilă”. (sursa: antena3.ro)

Curtea Constituţională a validat suspendarea lui Traian Băsescu.

Curtea Constituţionala a concluzionat, in urma sedintei care a avut printre subiecte si cererea de soluţionare a “conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte” urmatoarele:

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, este preşedinte interimar al României, a decis CC, constatând că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului a fost respectată. Curtea a examinat cererea privind constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

“În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a hotărât: 1. Constată că procedura privind suspendarea din funcţia de Preşedinte al României a domnului Traian Băsescu a fost respectată; 2. Constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României; 3. Constată că, în conformitate cu dispoziţiile art.98 alin.(1) din Constituţie, interimatul funcţiei de Preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurenţiu Antonescu”, se arată într-un comunicat al Curţii.

Curtea precizează că argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

“Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului şi Guvernului”, precizează Curtea.

Excluderea Curţii de la controlul asupra hotărârilor Parlamentului, neconstiţională

Soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului ce afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională, a decis, luni, Curtea Constituţională a României (CCR), care a admis astfel sesizarea depusă de 67 de deputaţi PDL.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de CCR, după şedinţa de luni.

Cererea pivind conflictul juridic între Parlament şi Băsescu, inadmisibilă

Curtea Constituţională a constatat că cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, formulată de Preşedintele României, este inadmisibilă.

CC respinge sesizările lui Blaga şi Anastase legate de revocarea din funcţiile de la Parlament

CC a respins, luni, sesizările formulate de Vasile Blaga şi Roberta Anastase, susţinute de PDL, privind revocările din funcţiile de preşedinţi ai Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor.

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit, luni, pentru a soluţiona sesizările de neconstituţionalitate formulate de Vasile Blaga şi de 28 de senatori aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, informează Curtea.

De asemenea, plenul Curţii Constituţionale a soluţionat sesizările de neconstituţionalitate formulate de doamna Roberta Anastase, precum şi de 58 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte şi de membru al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

“În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţionalitate. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor”, precizează Curtea. (jurnalul.ro)

Exit mobile version