Site icon gandeste.org

Cum vor liderii de la București să o ajute pe Hillary Clinton?

România nu e cea mai coruptă țară din lume ! Chiar dacă asta ați putea crede privind spre nesfârșita și cronofaga ciorovăială din studiourile de televiziune. În schimb, România este cu siguranță în top atunci când vorbim de lideri care încearcă să-și ascundă incompetența și lipsa de viziune în spatele unui îngrozitor tămbălău cu iz de circ și mahala de provincie.



Se pare însă că nu doar incompetența doresc să o mascheze liderii României, ci și anumite spaime și incertitudini privind viitorul. Mă rog, mai degrabă viitorul lor și mai puțin cel al țării pe care o conduc vremelnic!

În vacarmul creat de ”bombele” mediatice din ultimele două săptămâni, primesc zilele trecute un mail de la un vechi amic, aflat cu niscaiva business-uri peste Ocean.

”Dear Gabriela
There is a little story that came my way this morning in Washington, DC, that may be of interest to you.
My friend that you know tells me he met a high Romanian official at a DC reception the other day of last week. The official said the government in Bucharest is so worried about the election in the US, and the possibility that Clinton will be defeated by Trump, that they have sent a senior government official plus a Romanian pollster to keep watch on everything that happens between now and US Election Day, and report back constantly to Bucharest. Our friend was surprised to be hearing what he was told.

Really, it sounds a hilarious misapplication of Romanian state resources. Why so much Romanian uncertainty ? especially given the one security certainty that was created once the Deveselu base became operational – and also the Russian certainty threat, whoever is elected US president.
Best, James”

Trec peste tenta vizibil ironică din coada depeșei și o citesc încă o dată, pentru a mă asigura că soft-ul de bord nu face cumva corelații mult prea rapide. Deci, avem o reuniune în Washington DC. Reuniune care firește s-a terminat cu o recepție unde participanții socializează (uneori excesiv, aș zice). La această reuniune, un înalt oficial român s-a ”confesat” unui alt înalt oficial străin că guvernul de la București este extrem de îngrijorat de soarta alegerilor din Statele Unite și de posibilitatea ca Hillary Clinton să piardă alegerile în favoarea contracandidatului său, excentricul Donald Trump. Atât de mare e spaima leadership-ului autohton, că au decis (nu știm dacă e o decizie bilaterală sau una pe cont propriu!) să se implice prin monitorizarea îndeaproape a campaniei electorale și a alegerilor din SUA, prin trimiterea pe teren a unui important oficial din guvern și a unei agenții de monitorizare și sondare a opiniei publice. Potrivit sursei, oficialul român va trebui să raporteze constant despre cum decurg lucrurile în timp real.

Niște conexiuni pentru mai buna înțelegere a contextului se impun:

1. Temporal, în urmă cu o săptămână, la data invocatei discuții cu oficialul român, avem următoarele evenimente:

Pe 26 septembrie 2016, la Washington a avut loc ediția anuală (cea de-a cincea) a Dialogului de Parteneriat Strategic (Task Force) dintre guvernele SUA și României. Evenimentul a fost găzduit de Ambasada României în SUA (unde, cum spuneam și cu altă ocazie, ”coafura” domnului George Maior rezistă !). Din partea română au participat reprezentanți la nivel înalt ai Cancelariei Prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei, Comerțului şi Mediului de Afaceri, precum şi alţi oficiali români. Tot pe 26 septembrie, la București, directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, demisionează, în timp ce omologul său de la SRI, Eduard Hellvig se afla împreună cu adjunctul său, gen. Florian Coldea la reuniunea de la Washington. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă protocolară.

Pe 27 septembrie 2016, aflăm de pe pagina Ambasadei României în SUA că la Washington are loc cea de-a treia ediție a Premiilor Galei Alianța, unde a participat și ambasadorul George Maior cu soția sa (photo). Potrivit aceleiași surse,La Gala Alianța din acest an fost prezenţi peste 200 de invitați, oficiali ai Administraţiei Prezidenţiale şi ai Guvernului României, reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, membri ai unor importante companii americane, oameni de afaceri, precum şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, foștii ambasadori americani în România, Mark Gitenstein și Jim Rosapepe, fostul însărcinat cu afaceri a.i. al SUA la București, Duane Butcher, consulii onorifici ai României în SUA, Dan Dimăncescu, George Sfedu, Mircea Divircean și John Rakolta, precum şi numeroşi reprezentanți ai comunității româno-americane.” Tot pe 27 septembrie, dar la București, are loc ședința CSAT, iar după ce presa remarcă lipsa primilor doi șefi din SRI, vine și comunicatul prin care aflăm public că Hellvig și Coldea sunt (încă!) la Washington. Nu cunosc dacă cei doi au participat la acesta recepție, e posibil să fi avut alte întâlniri presante pe agenda de lucru !

** Tot în acest context, apar și zvonurile privind ”retragerea” la pensie a gen. Coldea (wtf !? cum Dzeu o fi să te considere unii ”dinozaur” când numai ce ai împlinit 45 de ani ?), zvonuri infirmate cu promptitudine de serviciul de presă al SRI.

Cum ambele evenimente au avut pe ”agendă” o sindrofie la care au fost prezenți oficiali români, pretinsa discuție devine o ”supoziție credibilă”. În mod evident, participarea la astfel de reuniuni se face strict pe bază de invitație, iar organizatorii își iau măsuri de precauție suficiente pentru a nu da prilej de incidente neplăcute.

Astfel că, deoarece din comunicatele de presă reiese că au fost evenimente cu participare româno-americană și atât, prima întrebare care se impune este în baza cărei ”rațiuni” a fost invitat interlocutorul oficialului nostru – e drept, un respectabil oficial de rang înalt, dar totuși al unei a treia țări – al cărei serviciu secret a tot fost invocat (justificat sau nu) în vremea din urmă în scandalul Black Cube sau privind o anume relaționare cu fostul șef al SIE ? Și asta în condițiile în care acolo erau prezenți un fost director, un actual director și șeful operativ al SRI ?

Și alte câteva întrebări simple și de bun simț, zic eu:

– Care este agenția/institutul de monitorizare și sondare ”detașat” temporar în Statele Unite ? Este vreunul ”atașat” serviciilor secrete, administrației prezidențiale sau guvernului ? Cumva unul din acelea care ne furnizează sondaje în care popularitatea președintelui Iohannis sau a ”epuizatului” binom SRI – DNA creșteau precum Făt-Frumos din poveste ? Cu ce/câți bani este plătit acesta pentru monitorizarea campaniei electorale și a alegerilor din SUA ?

– Care este scopul concret al acestui demers în folosul națiunii române (repoziționările licuriciofile nu se pun în calcul ) ? Este posibil ca liderii de la București să încerce o impunere a candidatei democraților după modelul noiembrie 2014 ? Căci nu-mi închipui că au cumva curajul de a suspecta principalul partener strategic de nereguli democratice.

– Ce anume s-a angajat România la reuniunea Task Force de peste ocean, astfel încât după o lunguță ”silenzio stampa” – ca urmare a gafelor diplomatice pe bandă rulantă – Ambasadorul Klemm a prins iar curaj de a ieși în public și a declama laudativ despre parteneriatul strategic ”aflat la cel mai înalt nivel de cooperare” ? Nu de altceva, dar știm deja că laudele vin doar în urma unor compromisuri ale liderilor români.

În rest este doar mult zgomot și fum, lumini și umbre, protecția scutului și amenințarea nucleară a Rusiei, vine acuș Halloween-ul, iar conducerea țării e paralizată de frica a doi strigoi: corupția anti-corupției și spectrul alegerii între mercantilismul UE vs. ferocitatea US. Și nici măcar usturoi nu se mai cultivă în România !

Autor: Gabriela Ioniță

Photo courtesy by Ambasada României în SUA

Sursa: Power&Politics World

Exit mobile version