Ca să ilustrez şi mai bine, prin comparaţie, de ce Preşedintele ne ia de proşti, vă voi prezenta modul în care guvernul spaniol s-a decis să aplice măsuri de austeritate pentru reducerea cheltuielilor statului şi reducerea deficitului bugetar de la 11,2% la 6%, până în 2011 (nu de la 9% la 6% anul acesta, ca în cazul României, după cum ne anunţa aseară preşedintele). Apelez la modelul spaniol şi pentru că mulţi cititori s-au grăbit să mi-l dea drept argument pentru măsurile anunţate de Băsescu. Repet: sunt de acord cu tăierile în fondul de salarii de la stat. Dar nu aşa.
În Spania, măsurile le-a anunţat premierul Zapatero, nu regele Spaniei, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă în loc de Juan Carlos pe acesta l-ar fi chemat Traian Băsescu. Dar asta e irelevant…
În primul rând, reduceri de salarii pentru funcţionari: 5% ÎN MEDIE.Zapatero a avut grijă să menţioneze faptul că tăierile cele mai mari de salarii le vor suferi cei cu salarii mari. Veţi spune că vorbim de un guvern socialist şi aşa se explică această măsură progresivă. E adevărat, dar în Spania, salariul minim este de 633 de euro pe lună, nu de 600 de RON, ca la noi. Pe urmă, salariile în guvern vor scădea cu 15%, deci cu un procent de trei ori mai mare decât în cazul restului bugetarilor. Echivalent cu o tăiere cu 75% a salariilor din guvernul României, deci, la tăierile noastre. Anul viitor, salariile din sectorul de stat vor rămâne îngheţate, ca şi posturile. Măsura va afecta 2,5 milioane de persoane, într-o ţară cu 40 de milioane de locuitori.
În al doilea rând, pensiile se îngheaţă, nu vor creşte. Dar Zapatero a avut din nou grijă să sublinieze faptul că guvernul nu se va atinge de pensii în sensul scădeii acestora. E drept că s-au găsit câte unii care să plângă şi soarta pensionarilor spanioli, cărora nu le va creşte venitul. Dar, având în vedere că pensia minimă pentru cei care ies la pensie sub vârsta de 65 de ani este de peste 600 de euro, nici măcar nu m-aş apuca să compar situaţia de la ei cu cea de la noi.
În al treilea rând, guvernul spaniol va suspenda de la anul prima de 2.500 de euro pe care o primeau părinţii la naşterea fiecărui copil. Oricum, măsura fusese considerată populistă şi electoralistă încă de la anunţarea sa.
Apoi, guvernul de la Madrid va reduce investiţiile pe anul acesta cu şase miliarde. Suplimentar, cere şi autorităţilor locale să facă o economie de 1,2 miliarde de euro. Deci, nu se vor construi săli de sport în comuna natală a premierului, aşa cum se întâmplă la noi, la Răchiţele, cu sala de sport care costă două milioane de RON. Aici aş menţiona şi exemplul Portugaliei, care nu va mai construi noul aeroport pe care îl prevăzuse pentru Lisabona şi de care capitala lusitană chiar are nevoie, tot pentru a scădea cheltuielile statului.
E adevărat că pe Zapatero l-a sunat Obama să-l roage să mai scadă din deficitul bugetar şi aşa s-a hotărât să treacă la acţiune…Economia pe care o va face statul spaniol prin aplicarea acestor măsuri, în următorii doi ani, va fi de 15 miliarde de euro.
Laura Cernahoschi
sursA: voxpublica.realitatea.net