Subsidiara gigantului american Hewlett-Packard (HP) a fost amendată de Consiliul Concurenţei (CC) pentru abuz de poziţie dominantă deoarece în anul 2011 a decis unilateral să nu mai colaboreze decât cu unul dintre cei patru parteneri ai săi care livrau consumabile către compania OMV-Petrom, punându-i astfel pe ceilalţi trei parteneri în imposibilitatea de a continua colaborarea cu compania petrolieră.
„HP România a refuzat să comunice liste de preţ în mod identic către toţi partenerii HP. Au fost 4 furnizori în acel moment, dar HP a decis să susţină doar pe S&T România, filială a S&T Austria ce furniza Petrom şi alte servicii IT“, a declarat pentru ZF Ion Şandru, proprietarul ISA SRL, una dintre companiile cu care HP a întrerupt contractele în derulare în 2011 şi cel care a şi reclamat situaţia la Consiliul Concurenţei.
Conform datelor furnizate de autoritatea de concurenţă, ceilalţi parteneri ai HP care lucrau pentru OMV Petrom erau: KMP Vest SRL, SC S&T România SRL şi SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.
Şandru acuză subsidiara firmei americane că prin decizia „lipsită de etică“ de a întrerupe contractele în derulare cu cei trei parteneri a împiedicat OMV Petrom să aibă acces la oferte competitive pentru produsele solicitate. „HP şi-a «protejat» afacerea afectând de fapt calitatea mediului concurenţial, afectând proiectele partenerilor şi calitatea serviciilor de care beneficiază clientul român întrucât acesta este practic izolat de mediul concurenţial“.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat de ce ruperea contractului cu un furnizor de către o companie cum este HP poate atrage asemenea sancţiuni: firma avea la acea dată o cotă de 80% din piaţa de imprimante cu jet de cerneală pentru companii – fiind astfel un jucător dominant.
„Refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP s-a realizat fără o justificare obiectivă“, a spus Chiriţoiu. Ion Şandru se declară convins că decizia HP ar fi fost luată în urma unei înţelegeri cu rivalii de la S&T România. „Am solicitat şi investigarea înţelegerii între HP şi S&T România“. Consiliul Concurenţei a respins însă această „plângere“, iar amenda a fost aplicată pentru cealaltă acuzaţie: ruperea contractului fără o justificare obiectivă, decizie considerată „un abuz“.
Întrebat cum comentează valoarea amenzii aplicate de Concurenţă pentru HP, Şandru a răspuns următoarele: „Amenda este absolut incapabilă să corecteze atitudinea HP, această fiind situată mult sub cei 10% din cifra de afaceri. La şedinţa de audiere HP nu a prezentat nici scuze şi nici nu a lăsat să se înţeleagă că a învăţat ceva din acest comportament“.
Pierderea contractului cu OMV Petrom în urma deciziei „abuzive“ a HP a lovit în plin compania ISA SRL, care a fost nevoită în condiţiile în care a pierdut contractul cu OMV Petrom să-şi reevalueze investiţiile şi să lichideze o parte dintre ele, a afirmat Şandru.
„ISA SRL a avut neşansa să fie prinsă într-un moment în care se află la milocul unei investiţii imobiliare ce urma să asigure un nou nivel de dezvoltare în domeniul tehnologiilor multimedia interactive (…). Cum băncile monitorizeaza bianual bilanţul firmelor creditate, ISA SRL a luat cea mai pesimistă reacţie a băncilor şi a decis returnarea anticipată a creditelor, inclusiv cu plata TVA şi plata dobânzilor. Pierderea a fost mult prea mare. Preţul la care au fost valorificate diverse imobile a fost la circa 30% din valoarea de achiziţie“.
Evoluţia afacerilor ISA SRL a fost următoarea, conform datelor de la Finanţe: 4,9 mil. lei – în 2009, 1,7 mil. lei în 2010, 0,9 mil. lei în 2011, 0,7 mil. lei în 2012, 0,4 mil. lei în 2013 şi 0,2 mil. lei anul trecut.
Compania americană Hewlett-Packard a înregistrat anul trecut în România o cifră de afaceri de 573 mil. lei (129 mil. euro) prin cele două entităţi prin operează – organizaţia comercială (HP România SRL) şi centrul de servicii (Global e-Business Operations Centre SRL – GEBOC), conform datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor.
Ce spune HP: Nu am primit încă decizia de sancţionare
Subsidiara din România a grupului american Hewlett-Packard nu primise până ieri de la Consiliul Concurenţei decizia de sancţionare pentru abuz de poziţie dominantă, potrivit unei declaraţii transmise ZF de Daniele Mason, director de comunicare pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) al companiei. „HP Inc. colaborează cu autorităţile din România în legătură cu o investigaţie locală legată de un contract de furnizare a unor consumabile pentru imprimante. Până astăzi nicio decizie legată de această investigaţie nu a fost comunicată HP. HP este angajată să adere la cele mai înalte practici de conduită în business”.
Istoria dosarului „ISA-HP“
12 august 2011 – compania ISA SRL reclamă HP România la Consiliul Concurenţei
22 martie 2012 – Concurenţa deschide o investigaţie împotriva HP şi face inspecţii inopinate la sediul HP şi al unor distribuitori
2 decembrie 2015 – Consiliul Concurenţei anunţă că a sancţionat HP cu 3 mil. lei pentru abuz de poziţie dominantă, respectiv cu mai puţin de 1% din cifra de afaceri a firmei în 2012
Autor: Adrian Seceleanu
Sursa: Zf.ro