Site icon gandeste.org

Cum ar fi arătat România dacă trăia Ceaușescu?

Nu ar fi existat această întrebare dacă nu eram conduși de niște’ mizerii!
Lumea s-a schimbat mult în cei aproape 21 de ani, dar ce am câștigat noi de atunci?
Nimic! Doar dreptul la libera exprimare! În schimb am pierdut foarte multe: de la industrie, agricultură și populație până la locuri de muncă, siguranță și educație…Ne-am ales cu cei pe care îi avem acum și pe care i-am ales pentru o găleată și o pungă cu zahăr!

Nu știu dacă sunt cel mai în măsură să exemplifice ceea ce ar fi fost, sau nu ar fi fost, dacă trăia sau nu Ceaușescu, dar din auzite, din scurta istorie și dintr-o documentație personală am ajuns la următoarea concluzie: Dacă trăia Nicolae Ceaușescu ”aveam cu ce” (chiar daca acum ar fi avut 92 de ani):
1. Stațiune Olimpică: Staţiunile Vidra (ar fi trebuit finalizată încă din 1992), Mura şi Alba urmau să îți depună candidatura pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2010. ”Triunghiul de vis”, era cuprins între Valea Măceşului, Sebeş, Rânca şi Paltiniş și ar fi fost cel mai mare complex turistic din Europa de Est.
– ”Evenimentele din 1989 au dus însă la abandonarea acestui proiect de anvergură. Staţiunea Vidra era construită în proporţie de 80%”. Sursa: jurnalul.ro

2. Portul București: Canalul București Dunăre!
Proiect ce datează din 1982, ar fi trebuit să măsoare 73 de km, între București și Oltenița, 2 porturi și 5 ecluze, canalul putand fi folosit si pentru irigatii. Albia ar fi avut 80 m lățime, iar adâncimea peste 4,5 m, diferență de nivel de 53 m (10 m deasupra nivelului mării la Olteniţa şi 63 m la Bucureşti). Se estimase peste 20 de milioane de tone de mărfuri transportate pe an.
– La fel, în 89’, lucrările au sistat… Peste 450 mil Euro pentru finalizarea proiectului! Sursa: Wikipedia

3. Sistem de irigații: Peste 3 milioane de hectare!
Sistemul de irigații construit pe vremea Comunistă, acoperea peste 3 milioane de hectare de teren arabil. Dunărea era principala sursă de apă pentru irigații, cursul ei fiind brăydat cu stații de pompare cum sunt cele de la Gălățui-Călărași.
Se estima că România avea cel mai mare și mai modern sistem de irigații din întreaga Europă, dovada o puteți vedea și astăzi…mare parte din sistem este lasat în paragină în mijlocul câmpiilor încă fertile.
– Suprafaţă amenajată, total: 2.997.471 ha în anul 2009
4. Iași, port la Marea Neagră:
Unele hărți mai vechi, arătau în dreptul Municipiului Iași o simbolică ancoră, semn că orașul beneficiază de port. A existat proiect încă de pe vremea lui Ceaușescu, ca acesta să devină oraș-port cu legătură spre Marea Neagră, cele mai noi documente fac senzație prin presă încă din anii 2000. Elita județeană spera să beneficieze de fonduri europene, ca până în anul 2015, potrivit schițelor din proiect, orașul să fie conectat la un port ce face legătură cu Marea Neagră prin canalul Prut.
– ” Specialiștii au luat în calcul faptul că Bahluiul și Prutul vor fi amenajate astfel încât să se poată naviga pâna la Dunăre. De altfel, aceștia apreciază că județul ar putea deveni și o ”prelungire a Deltei Dunării”. Sursa: ziaruldeiasi.ro
5. Construcția de locuințe civile:
Situația locuințelor în anul 1989 era de 55.000 apartamente, dar nivelul maxim fusese atins in 1981, cand se dadusera in folosinta 150.500 apartamente. Astăzi locuințele sunt construite în mare majoritate în cartiere rezidențiale patronate de corporații străine, numărul apartamentelor, comparativ cu cele din perioada comunistă, sunt într-o continuă scădere.
– În perioada 2001-2008 s-au construit doar 26.000 apartamente. Sursa: frontpress.ro

În afară de aceste importante componente ale economiei fostei Republici Socialiste România, mai putem trece o sumedenie de aspecte economice care fac diferența între situația de astăzi și cea dinainte de 90’. Situația din ultimii 20 de ani este foarte diferită de cea din perioada comunismului, fenomenul economic urmând o evoluție descrescătoare începând cu anii de după revoluție și până în anul 2000 când s-au înregistrat primele creșteri pozitive ale economiei României.
În contextul apăsătoarei crize economice prin care trece România, putem găsi soluții de atenuare a situației prin măsuri luate în domenii ca agricultura, industrie, turism sau sănătate!

sursa: iasivezi.com

Exit mobile version