Site icon gandeste.org

Criza ne duce la al treilea război mondial? Se repeta povestea din 1929?

Peste 200 de obuze nord coreene au lovit un oras din Coreea de Sud. Un mort, 20 de răniti (atât se știe deocamdată). Armata sud coreeana e in alerta maxima. Mai multe detalii aici.

Tot criza din 1929, mizeria din Germania si datoriile externe imense ale poporului german au dus la izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Situatia de acum are multe puncte comune. SUA cheltuieste imens fata de cat reuseste sa vândă. In 2017, datoria externa a SUA va ajunge la 100% din PIB. Poate chiar mai repede, pentru ca protectia sociala lansata de presedintele Obama in plina criza a slăbit mult rezistenta la boala a economiei americane. In loc sa facă economii, sa scadă cheltuielile publice si sa încurajeze firmele sa producă si sa exporte, Obama a început sa arunce banii pe prostii: protectia bătrânilor, tratament medical pentru americanii săraci – in general aiureli socialiste. Din cauza lor, falimentul Americii nu mai e o posibilitate îndepărtata, ci aproape o certitudine.

Războiul mondial – o solutie dură la criza datoriilor statelor.

Ar fi o solutie intr-adevăr dura, dar care poate rezolva câteva probleme grave:

  1. miscările sociale provocate de criza (pentru ca in timp de război, mai usurel cu manifestările sindicale)
  2. suprapopularea si îmbătrânirea populatiei (prin eliminarea excesului)
  3. in plus, războaiele au produs întotdeauna salturi tehnologice majore. Știinta avansează enorm in numai câtiva ani de război. Prin comparatie, in ultimii 20 de ani de lene occidentala, sute de milioane de oameni au invadat mall-urile, au cumpărat masiv toate prostiile, au irosit aiurea resursele de baza ale economiei globale, in schimb productivitatea muncii s-a plafonat.

Va ataca SUA Coreea de Nord?

Daca va considera ca este util, fără îndoială. Guvernele trebuie sa judece rational si matematic, ca si oamenii de afaceri. Mila și compasiunea nu au legătură cu o decizie ratională. SUA va cântări atent avantajele și dezavantajele unei asemenea solutii.

Rămâne să vedem care vor atârna mai greu în balanta lor (care nu e aceeasi cu a României).

autor: Mihai Giurgea

sursa: ziare.com

[update] SUA şi Coreea de Sud vor demara duminică manevre militare navale comune
Exit mobile version