Site icon gandeste.org

Criza lor, în buzunarele noastre

Criza politică ne scumpeşte viaţa. Dovada este deprecierea bruscă a leului imediat ce miniştrii PSD şi-au anunţat plecarea de la guvernare.

De exemplu, un român care trebuie să-şi achite o rată lunară la bancă de 500 de euro ar fi plătit, la cursul avantajos de ieri, 2.099 de lei. La cursul depreciat de astăzi, rata ajunge la 2.124 lei. Deci, scandalul de pe scena politică îl costă aproape 26 de lei. Asta fără a lua în considerare suita de posibile pericole care ne pasc în acest moment: ruperea acordului cu FMI, retrogradarea ratingului de ţară, alături de continuarea deprecierii leului şi căderea Bursei.

Pieţele financiare din România au fost primele care au reacţionat la şocul politic. După ce, miercuri, Banca Naţională a anunţat un curs de 4,1981 lei/euro, ieri, pe piaţa interbancară moneda naţională a căzut până la peste 4,27 lei/euro.

Doar intervenţia BNR, chiar şi indirectă, a mai putut salva leul, după cum spun dealerii, citaţi de Mediafax. Cursul oficial anunţat ieri de BNR a fost de 4,2495 lei pentru un euro.

Scumpiri din cauza accizei

Printr-un gest necugetat, politicienii au dat cu piciorul eforturilor BNR de a menţine leul suficient de puternic încât peste sărăcirea populaţiei din cauza crizei să nu se suprapună un nou val de scumpiri.

Ziua de ieri a fost decisivă pentru preţurile de anul viitor ale ţigărilor, băuturilor alcoolice, cafelei şi electricităţii, adică pentru toate produsele accizabile.

În 2010, acciza se va calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, publicat ieri de Banca Centrală Europeană. Aceasta înseamnă că, numai pentru a acoperi costul

accizei, românii vor scoate din buzunar cu peste 14% mai mulţi bani. Fără criza politică, acciza s-ar fi scumpit doar cu 12%, dacă am fi fost avantajaţi de un curs similar celui de miercuri.

Bursa de la Bucureşti a coborât, ieri, cu 1,45%, după trei zile de creşteri consecutive, atât din cauza ruperii guvernului, cât şi din cauza corecţiilor de pe pieţele europene.

Potrivit lui Răzvan Paşol, directorul Intercapital Invest, „ieşirea PSD de la guvernare poate fi considerată catalizatorul care a dat startul corecţiilor”, însă se aşteaptă ca problemele politice să in flu enţeze piaţa de capital doar pe termen scurt, în următoarele şedinţe.

Proiectele bune pentru economie demarate în ultimele luni au fost şterse cu buretele.

„Nu mai avem cu cine discuta”, acuză oamenii de afaceri clasa politică. Ei critică guvernul pentru că nu a reuşit să reziste cel puţin până după alegerile prezidenţiale.

Acordul cu FMI şi ratingul de ţară, în pericol

Ruptura la nivelul executivului pune România sub un con de instabilitate. Unii analişti economici nu exclud chiar posibilitatea nerespectării acordului de împrumut de la FMI, dacă guvernul PDL nu va mai avea susţinere în parlament.

„Există riscuri majore de derapaje de la programul cu FMI, care vor avea repercusiuni asupra cursului şi a do bânzilor, ceea ce se va reflecta în economie prin reducerea capacităţii de revenire şi creşterea şomajului”, susţine Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, citat de Mediafax.

Însă fostul europarlamentar Daniel Dăianu consideră că noul executiv va reuşi să aibă o susţinere suficientă în parlament pentru a evita o cădere. Reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a precizat că nu se aşteaptă la întreruperea acordului, deoarece „acordul a fost negociat cu România, nu cu un partid anume”.

Turbulenţele politice ne-ar putea arunca mai jos cu o treaptă în calificativele agenţiilor de rating. Standard&Poor’s a anunţat că ar putea tăia ratingul României dacă situaţia politică va duce la neîndeplinirea programului cu FMI.

Ana Bâtcă
sursa: evz.ro

Exit mobile version