Site icon gandeste.org

Criza din Romania: un biet bebelus

Criza din Romania – care face deja ravagii, desi acestea, s-o spunem deschis, se afla abia la inceput – este un biet bebelus prin comparatie cu criza care ar putea cuprinde tarile de prin Occidentul fagaduintei, modelul si inspiratia noastra, a celor de pe aici!

Un biet bebelus si in privinta nocivitatii cauzelor, si chiar in privinta amplitudinii efectelor. Singura deosebire se afla probabil in viteza cu care se deruleaza secventele.

Daca se admite sa se depaseasca analiza doar la suprafata lucrurilor, cauzele crizei din Romania sunt puse preponderent pe lipsa de reguli si nerespectarea regulilor stabilite, specifice capitalismului primitiv, pe incompetenta manageriala in politicile publice, pe coruptia si clientelismul care devalizeaza banul public, iar unii ceva mai cutezatori nu se dau la o parte in a vorbi si de ignorarea fundamentelor economice, de incompatibilitatea unei insertii de economie financiara pe articulatia unei economii reale precare si chiar de modelul bananier harazit tarilor de la periferie de catre cele din centrul capitalismului matur.

Daca, tot asa, dincolo de suprafata lucrurilor, se incearca depistarea cauzelor profunde ale crizei din Occidentul fagaduintei, se constata ca aschia Romania n-a sarit prea departe de trunchi! Aceeasi indepartare nefasta de fundamentele economice are loc in intreg Occidentul.

Aceeasi insertie supraponderala de economie financiara paraziteaza sistemul economic. Un jaf de dimensiuni planetare se desfasoara de fapt sub ochii nostri in Occident, jaf care este organizat de acest sistem financiar care suge majoritatea profiturilor, ia caimacul activitatii din economia reala si secatuieste indeosebi tarile slabe.

Un astfel de sistem financiar a generat si criza! Nici nu mai este nevoie de coruptie. Prin aceleasi mijloace netransparente, sistemul financiar face mai mult rau economiei chiar si decat coruptia si furturile.

Si, la fel ca in Romania, generatorii crizei sunt salvati pe seama contribuabililor, in vreme ce parazitii continua sa prospere chiar si in timpul crizei si dupa aceea.

Cum se face ca, in plina criza, in Romania cad ca popicele firmele cu capital romanesc, iar cele cu capital strain – banci ori societati nebancare – se simt aproape mai bine decat oricand, iar in Occident, cele mai infloritoare continua sa fie tocmai societatile din domeniul financiar care au provocat criza?!

Si colo, si colo, parazitii n-au nici o problema! Singura diferenta este de cheag. In Romania nu exista cheag si dezastrul a ajuns repede la populatie. In Occident este cheag si deznodamantul este deocamdata amanat. Dar acesta va veni inevitabil.

In fond si la urma urmei, criza actuala provine din faptul ca sistemul financiar bancar a impins la paroxism indatorarea, caci din indatorare prospera! Paroxism, pentru ca datoriile au crescut mult peste cresterea veniturilor!

Si ce remediu au prevazut guvernele si bancile centrale din Occident? Au emis bani din nimic pentru a acoperi datoriile! Adica incearca sa rezolve problema datoriilor facand datorii si mai mari.

Pana ce totul, inevitabil, va exploda sau, ceea ce este aproape acelasi lucru, pana ce o inflatie devastatoare va incepe sa manance de la contribuabili, platitorii ultimi ai datoriilor! Parazitii insa se vor ingrasa in continuare, probabil si mai tare.

In Romania totul a inceput mai devreme. Si secventele sunt mai putine. Caci contribuabilii din Romania – ca din orice tara de la periferie – au de cotizat si in contul contribuabililor de la centru!

Ilie Serbanescu
sursa: bloombiz.ro

Exit mobile version