În aceste două luni în care absolvenţii au trecut de la statutul de “tâmpiţi”, la cel de “şomeri”, România a intrat oficial în recesiune, iar Guvernul a decis ca o parte din banii primiţi de la FMI să fie folosiţi pentru plata salariilor şi pensiilor.
În acest context, Traian Băsescu a participat, marţi, la dezbaterea publică pe marginea legilor educaţiei, care a avut loc la Palatul Parlamentului. Şeful statului nu a ratat ocazia de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la importanţa majoră pe care reforma din învăţământ o reprezintă. În timp ce-şi susţinea discursul, Traian Băsescu a simţit, însă, nevoia să facă o scurtă paranteză, reuşind să sublinieze o dată în plus ideea că, în România, elevii se duc practic degeaba la şcoală.
“Şcoala românească nu îşi mai poate permite să fie codaşa clasamentelor internaţionale şi producătoare de şomeri şi diplome pe bandă rulantă, aproape la fel de vizibil şi în sistemul privat şi în sistemul de stat”, a declarat şeful statului.
BĂSESCU: ŞCOALA NU ÎŞI MAI PERMITE SĂ SCOATĂ ŞOMERI
În luna iunie, preşedintele Băsescu făcea o observaţie nu tocmai flatantă la adresa intelectualilor. Mai exact, aceea că şcoala românească pregăteşte prea mulţi filosofi şi avocaţi şi prea puţini chelneri şi tinichigii. Ulterior, acesta s-a corectat şi a explicat că, de fapt, dorea să spună că “şcoala românească scoate tâmpiţi”.
BĂSESCU: ŞCOALA SCOATE TÂMPIŢI
Cum spectrul şomajului a atins toate sectoarele bugetare, se credea că discuţiile privind reforma în Educaţie vor bate pasul pe loc, în condiţiile în care nu prea mai sunt bani pentru plata salariilor profesorilor. Şi totuşi, fiind an electoral, subiectul reformei educaţiei a fost rapid asumat de partide. În ultima vreme nu doar declaraţiile preşedintelui au atins acest subiect. PDL şi PSD, partide partenere la guvernare, au iscat o întreagă dispută pe noul Cod al Educaţiei. Dacă PDL susţine “Codul Miclea”, asumat şi de preşedintele Traian Băsescu, PSD susţine adoptarea “Codului Andronescu”, propus de actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Discuţiile nu au fost finalizate şi nu se ştie încă ce Cod va fi preferat de Executiv. În tot acest timp, criza din Educaţie persistă, iar absolvenţii, “tâmpiţi” sau “şomeri”, precum şi miile de elevi şi părinţi aşteaptă reforma promisă de toate guvernele, dar absentă de fiecare dată la apel.
sursa: Antena3.ro