Site icon gandeste.org

Criza alimentară ar putea începe în 2011

Reluarea activităţii economice mondiale ameninţă explodarea preţurilor pentru cereale. Începe să se contureze ideea că aceste preţuri vor atinge recordul în 2011.

Summit-ul mondial al securităţii alimentare de la Roma s-a desfăşurat sub semnul unui calm relativ explicabil, dat fiind faptul că deocamdată preţurile cerealelor sunt incă stabile, fenomen explicabil prin cererea scăzută din cauza crizei dar şi a excedentului de producţie agricolă din anii trecuţi.

Directorul general al Food and Agriculture Organization (FAO), Jacques Diouf, a avertizat că reluarea activităţii economice este una dintre premisele de la care ar putea porni o criză alimentară.

Cel care a declarat că anul 2011 va fi anul în care preţurile cerealelor vor exploda este Ernesto Liboreiro, directorul Institutului pentru Negocieri Agricole Internaţionale.

Cu toate acestea, este greu că aceste preţuri vor putea ajunge la nivelul record, dat fiind că acum se află la un nivel destul de redus.

La Paris, o tonă de grâu este tranzacţionată cu 130 de euro, în timp ce la începutul anului 2008 ajungea la 280 de euro. Acum, rezervele mondiale au ajuns la adevărate recorduri, iar stocurile americane nu au mai fost atât de mari de mai bine de 10 ani.

Pe de altă parte, cotaţiile internaţionale au început să crească din cauza cererii care, de asemenea, începe să crească, ceea ce ar putea fi un prim semn că previziunile lui Ernesto Liboreiro ar putea să se împlinească.

Abdolreza Abbasian, oficial al FAO, a declarat pentru capital.ro că “există în permanenţă posibilitatea unui şoc al preţului hranei, mult mai sever decât cel din 2008.”

“Nu este nevoie decât de două sezoane de recoltă slabă pentru a reveni la situaţia din 2008”, spune Abbasian, care insistă arătând că “răspunsurile de până acum privind criza alimentară sunt dezamăgitoare. În spatele retoricii, realitatea tragică a lipsei de hrană şi durerea de fiecare zi pun milioane de oameni în situaţia de a fi complet ignoraţi.” (“Le Temps”, United Nations, youtube)

sursa: capital.ro

Exit mobile version