Articolele noastre referitoare la viaţa de huzur dusă de Nicolae Manolescu şi soţia sa, Ioana Manolescu Apolzan, ca reprezentanţi ai României la misiunea UNESCO de la Paris (el – ambasador, iar ea – secretar I) i-au determinat pe guvernanţi să ia, în sfîrşit, decizia de a-i rechema pe cei doi acasă.
Andrei Pleşu spunea, oricum, că vrea să plece din ţară dacă Antonescu va fi preşedinte
Surprinzătoare este decizia ca locul lui Nicolae Manolescu să fie luat de Andrei Pleşu, cunoscut mai mult ca unul dintre cei mai veroşi „intelectuali ai lui Băsescu”. Editorialele sale din „Dilema veche” şi, mai ales, „Adevărul” stau mărturie că obiectivitatea lui Andrei Pleşu mereu cînd vine vorba despre Traian Băsescu, al cărui consilier a şi fost.
După exemplul lui Mircea Cărtărescu, de fiecare dată cînd Băsescu era aproape de a fi demis sau părea că va pierde alegerile, Pleşu încerca o distanţare de Preşedinte, după care, cînd acesta revenea la Cotroceni, începea iarăşi să se gudure, mai ales după ce Traian Băsescu îi trimitea cîte un ultim avertisment!
Întrucît Crin Antonescu s-a dovedit a fi intransigent faţă de lingăii lui Traian Băsescu, în ultima vreme Andrei Pleşu şi-a direcţionat tirul articolelor sale exclusiv către liderul PNL, pe care l-a bălăcărit într-un limbaj suburban ori de cîte ori a avut ocazia. Totul a culminat cu acel interviu din „Adevărul”, în care a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că, dacă Antonescu va fi ales Preşedinte, el va pleca unde va vedea cu ochii!
PSD-ul îl vrea neapărat pe Andrei Pleşu la Paris
Aşa cum stau lucrurile acum, se pare că Andrei Pleşu va fi un nou măr al discordiei dintre PSD şi PNL, întrucît Victor Ponta nu vrea în ruptul capului să trimită pe altcineva la Ambasada României la UNESCO, deşi liberalii se opun din răsputeri!
Atragerea lui Andrei Pleşu între oamenii PSD este, pentru întreaga opinie publică, de neînţeles, deoarece acesta îi are „în mînă” pe cei mai duri critici ai socialiştilor: Mihai Răzvan Ungureanu sau Mihai Neamţu, ambii conducînd formaţiuni aliate cu PDL! Prezenţa lui Andrei Pleşu ca reprezentant al guvernului USL la Paris îi va crea acestuia, în acest fel, o poziţie extrem de favorabilă pentru ca, în capitala spirituală a Europei, să hărţuiască şi mai mult Puterea de la Bucureşti, în favoarea pedeliştilor pe care i-a susţinut constant.
Cum Andrei Pleşu a devenit recent şi pensionar german şi conduce Colegiul „Noua Europă”, finanţat de Fundaţia Adenauer, guvernul USL îşi asigură, prin această numire, o imagine deformată şi în Franţa!
Ce vor zice francezii cînd vor afla că Andrei Pleşu l-a plagiat pe compatriotul lor Henry Corbin?
Legătura lui Andrei Pleşu cu cultura franceză este aşa de puternică, încît „filosoful” va rămîne în istorie atît pentru că a plagiat din cărţile lui Henry Corbin chiar şi cuvîntul „etc”, cît şi pentru că l-a confundat pe acesta cu Sohravardî, ca autor al cărţii „L’archange empourpré”!
Dar, să ni le reamintim pe rînd. Mai întîi plagiatul grosolan. În cartea sa, „Despre îngeri”, cu care se mîndreşte nu numai el, ci şi snobii care-l preaslăvesc, are un citat ciudat din volumul luiHenry Corbin, „Le Paradoxe du monothéisme”, în care pune primele cuvinte între ghilimele, iar pe cele care urmează le lasă în afara lor, deşi sînt copiate ad litteram din acelaşi pasaj! Veţi observa în facsimilele de mai jos că Andrei Pleşu plagiază inclusiv cuvîntul „etc”, putînd intra, în acest fel, în Cartea recordurilor!
Deasupra – pasajul din „Despre îngeri” de Andrei Pleşu. Dedesubt – pasajul din Henry Corbin, „Le Paradoxe du monothéisme”. Subliniat cu linie neagră citatul, iar cu linie roşie – plagiatul. Cu albastru este încercuit cuvîntul „etc”!
În aceeaşi carte, „Despre îngeri”, Andrei Pleşu citează de mai multe ori pasaje din celebra lucrare „L’archange empourpré”, pe care o atribuie în mod eronat lui… Henry Corbin, deşi autorul este marele filosof… Sohravardî! Henry Corbin este doar… traducătorul lucrării lui Sohravardî!
Întrucît pare incredibil, reproducem mai jos coperta cărţii „L’archange empourpré”, unde se observă cine este autorul şi cine este traducătorul volumului, precum şi cîteva note de subsol din cartea lui Pleşu, ca să nu se creadă că a fost vorba doar de o banală scăpare:
Se observă că autorul cărţii „„L’archange empourpré” este Sohravardî, iar Henry Corbin este doar traducătorul! În Notele lui Pleşu, traducătorul Henry Corbin este citat ca… autor! Vai de mama ei de cercetare filosofică…
De ce oare, în ciuda opoziţiei liberalilor, PSD insistă ca Andrei Pleşu să fie succesorul lui Nicolae Manolescu la misiunea României la UNESCO încă nu se ştie. În glumă, unii spun că, în acest fel, s-ar încerca obţinerea unei atitudini mai înţelegătoare faţă de Victor Ponta, în opoziţie cu limbajul golănesc cu care „filosoful” îl tratează pe Crin Antonescu.
În realitate, consecinţele acestei mutări surprinzătoare se vor deconta tot în favoarea lui… Traian Băsescu, mai ales că CNSAS a scos la iveală documentele care arată că soţia lui Andrei Pleşu, Catrinel, a fost racolată de DIE încă de la 18 ani!
În acelaşi timp, intelectualii din afara grupului de susţinători băsescieni au tot dreptul să se considere marginalizaţi, văzînd că, oricare ar fi regimul politic de la Putere, alegerea celor care reprezintă România se face exclusiv din curtea lui Traian Băsescu.
autor: Ion Spânu
sursa: cotidianul.ro