Am din ce în ce mai mult convingerea că se încearcă generarea unei crize politice atât de grave încât rezolvarea ei să însemne anularea actualei Constituții și adoptarea alteia noi, cu un regim pur prezidențial, cu un președinte atotputernic, cu un Parlament golit de conținut, și fără Curtea Constituțională.
Nu știu dacă ideea este produsă de mintea lui Iohannis. Sigur știu însă că el generează, și escaladează criza. Isteții care fac scenarii din astea cred că ”poporul” nu va reacționa, că ura față de politicieni va genera schimbarea propusă, în care toată puterea să fie dată unui singur om, care decide ce și cum, fără nicio cenzură. Și mai mizează și pe complicitatea unei puteri ce conduce, de fapt, Europa: Germania.
Este straniu cum evoluții infinit mai periculoase, în plan democratic, decât cele din Polonia și din Ungaria, nu primesc replica ”Uniunii”. Mai mult, sunt încurajate. Fascismul civic este finanțat abundent din fonduri europene și germane. Poate chiar mai generos decât decât o fac fondurile sorosiste.
Poate Washingtonul va realiza, până la urmă, că în România nu se confruntă atât cu Moscova(care Moscovă are alte priorități, și și-a pierdut interesul față de Moldova, deci și față de București), cât cu Berlinul. În fond Putin este mulțumit că nu trebuie să facă el ce fac nemții.
Influența Berlinului este la fel de păguboasă ca și influența Moscovei. Și, de ce nu, și ca aceea a Washingtonului. Un Washington care a uitat că nu trebuie să fie doar un samsar de arme și un traficant de influență, ci un reper și un model politic și democratic. Să cucerească inimile românilor, nu să umple pușcăriile, via ”Zeița anticorupției”.
Nu, oricât ar crede unii și alți asta, regimul de mână forte nu este soluția pentru problemele României. Încurajarea confruntării, radicalizarea unor tembeli, extremismul, nu fac altceva decât să slăbească o țară care, fără vorbe mari, ocupă, totuși, un loc important în dispozitivul strategic al NATO, și în cel al Uniunii Europene. O Uniune care trebuie să iasă de sub tutela Berlinului, dar și de sub cea a Wahingtonului, să-și rezolve deficitul de democrație, și să genereze un nou proiect de uniune, bazat de solidaritate și egalitatea n drepturi și obligații a membrilor ei, un model bazat pe dezvoltare economică și pe un model social care să poată reduce semnificativ diferențele de dezvoltare între Estul și Vestul Europei.
Autor: Constantin Gheorghe
Sursa: Constantin Gheorghe