Site icon gandeste.org

clasa politica din Romania: Conspiratie, Tradare si Subminarea economiei nationale

Conspiratia Carrefour-Auchan

Retailerii francezi “au lucrat” Codul de bune practici de la Bruxelles * Directoratul pentru Competitie din cadrul Comisiei Europene si-a bagat coada si dezaproba proiectul romanesc

Politicienii francezi au facut interventii pe cai politice la Bruxelles in sprijinul supermarke­turilor cu capital francez (Carrefour, Auchan), pentru ca acestea sa capete avantaje compe­titio­nale in Romania. Guvernul Romaniei a cedat presiunilor si, in urma unei scrisori primite de la Directoratul General pentru Competitie (DGC) din cadrul Comisiei Europene a renuntat sa mai publice in Monitorul Oficial o Ordonanta deja adoptata. OG reglementa activitatea supermarketurilor si adopta “Codul bunelor practici”, convenit de supermarketuri impreuna cu producatorii, furnizorii si sindicatele din industria agroalimen­tara. Textul va fi probabil modificat dupa dictarea Carrefour, cel mai mare retailer din Romania, in timp ce guvernantii se incurca in minciuni, incercand sa justifice slugarnicia fata de Bruxelles. Lanturile de magazine doresc o legislatie care sa le intareasca pozitia de forta pe piata, in dauna producatorilor si consumatorilor romani.
Romania nu este un caz singular in ceea ce priveste adevaratele “monopoluri” pe care marile lanturi de magazine le manifesta in relatiile cu furnizorii. Parlamentul European (PE) a adoptat, in februarie 2008, Declaratia prin care cere DGC “sa investigheze impactul pe care concentrarea in sectorul supermarketurilor din UE il are asupra micilor afaceri, furnizorilor, muncitorilor, consumatorilor. In special sa evalueze orice abuzuri ale monopolului de cumparator pe care il au supermarketurile, care ar putea urma unei astfel de concentrari. Cere Comisiei Europene sa propuna masuri adecvate (…)”. DGC nu si-a insusit declaratia PE.
Tot in primavara anului trecut, furnizorii din industria alimentara au declansat un adevarat razboi impotriva hipermarketurilor din cauza sumedeniei de taxe pe care magazinele le cereau. In consecinta, s-a hotarat ca supermarketurile impreuna cu patronatele si sindicatele sa intocmeasca un “Cod de bune practici” privind comertul din supermarketuri, care sa protejeze consumatorii si producatorii romani de abuzuri, iar Guvernul sa adopte textul respectiv printr-un act normativ.

Minciuna lui Sarbu
Dupa mai multe incercari, proiectul de ordonanta a fost adoptat de catre Guvern, in primavara, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, anun­tandu-l ca pe o mare victorie, ce va duce chiar la ieftinirea mancarii. In mod misterios, OG nu a fost publicata niciodata in Monitorul Oficial. Din motive stiute doar de Carrefour si Auchan, Guvernul Boc s-a lepadat de propria lege. Pentru a explica situatia, Ilie Sarbu a declarat, recent, ca repectivul Cod va fi transformat intr-un proiect de lege care va fi adoptat de Camera Deputatilor, posibil intr-o sesiune extraor­dinara. Potrivit ministrului, nepublicarea in Monitorul Oficial ar fi fost determinata de intentia Executivului de a mai reduce numarul de ordonante de urgenta. O zi mai tarziu, premierul Boc a declarat cu totul altceva, si anume ca Guvernul va rediscuta intr-una din sedinte actul normativ.

Santaj via Bruxelles
Adoptarea ordonantei privind Codul de Bune Practici (CBP) a fost data peste cap de amenintarile DGC de la Bruxelles. Directoratul pentru Competitie, condus de olandeza Neelie Kroes, a trimis o scrisoare prin care pune in vedere autoritatilor romane ca unele prevederi din CBP ar afecta libertatea pietei (de fapt interesele Carrefour si ale celorlalte lanturi comerciale).
Mai mult, scrisoarea cere alinierea preturilor din supermarketurile romanesti la cele europene. Adica, mai clar, scumpirea artificiala a marfurilor romanesti prin mijloace administrative, gen obligativitatea ambalajului in vid, pentru a nu le mai putea concura pe cele straine. Inutilitatea unor asemenea prevederi este demonstrata de ultimul control al ANSVA la supermarketuri, care a descoperit produse, in tipla si cu cod de bare, care erau expirate. Scrisoarea lui Kroes face aluzii si la eventuale masuri sanitar-veterinare impotriva marfurilor romanesti, care nu ar fi “certificate calitativ”. De fapt, este o riposta a producatorilor straini la campaniile romanesti care promoveaza produsele locale ca fiind naturale, deci mai sanatoase pentru cumparatori. (George SCARLAT)

Scrisoarea otravita

Va prezentam doua pasaje semnificative din scrisoarea DGC catre romani: “Guvernul Romaniei s-a angajat formal si informal sa alinieze preturile din supermarketurile romanesti la cele din UE…Supermarketurile din Romania indeplinesc un rol sanitar-veterinar pentru ca nu permit accesul marfurilor romanesti necertificate calitativ in detrimentul marfurilor din tarile UE verificate in timp”. Sintagma “Guvernul s-a angajat informal” este cel putin dubioasa, sugerand ca Guvernul Nastase a facut UE promisiuni secrete, care nu sunt incluse in Tratatul de Aderare dintre Romania si UE, iar guvernele care i-au succedat, Tariceanu si Boc, si-ar fi asumat in continuare promisiunile lui Nastase.

Guvernul Boc tace malc

Autoritatile romane nu au dat niciun semn pre­cum ca DGC ar fi atentionat in vreun fel asupra preve­derilor preconizatului Cod de bune practici.

Neoficial, recunosc ca ar fi venit un astfel de document, dar nu au vrut sa faca niciun fel de co­mentariu. Scrisoarea DGC a ajuns insa in mod cert la Guvern.Potrivit uzantelor, un asemenea document este directionat catre institutiile interesate. Ministerul Agri­culturii, ca initiator al proiec­tului de act normativ, ar fi trebuit sa primeasca scri­soarea, dar, potrivit unui ras­puns oficial catre ziarul ZIUA, “Ministerul nu a primit pana in acest moment nicio comunicare referitoare la codul de bune practici din partea DG Competition”. (L.M.)

Patronatele s-au prins

Patronatele din industria alimentara sustin ca marile retele de magazine au “convins” inalti demnitari din Executiv sa intarzie sub orice forma si sa blocheze proiectul de Ordonanta de Guvern a Codului de bune practici in comertul cu produse agroalimentare, promovat de Ministerul Agriculturii.

Totodata, patronatele sunt nemultumite de atitudinea unor parlamentari care, “din dorinta de a se erija in cel care a ieftinit alimentele in Romania”, neglijeaza consultarea in cadrul parteneriatului social.Patronatele solicita premierului Emil Boc sa isi asume Ordonanta de Guvern in forma in care a fost negociata si agreata in cadrul discutiilor cu partenerii de dialog social. (Luminita MOROIANU)

sursa: ziua.net

Exit mobile version