22 decembrie 2008. Data la care Cabinetul Boc a depus juramantul. 2 septembrie 2009. Data la care Guvernul isi va asuma raspunderea pe mai multe pachete de legi, printre care si cele ale Educatiei. Daca ar fi sa luam de bune declaratiile de razboi ale partenerilor aflati la guvernare, ar trebui sa tragem concluzia ca, irevocabil, pe 2 septembrie guvernul va pica. Pozitiile celor doua formatiuni aflate la Putere sunt divergente, iar situatia spre care ne indreptam ar trebui sa fie una fara echivoc. Brusc insa, realizez ca ne aflam in Romania damboviteana, una a intereselor si eternelor compromisuri. Coalitia nu se va rupe, iar Guvernul isi va continua mersul impleticit de pana acum. Pana la prezidentiale, nici PD-L si nici PSD nu au vreun gand de Opozitie. Exista interese majore din partea fiecarui partid pentru a aborda scrutinul de la sfarsitul anului din postura de formatiune de guvernamant. Intre cele doua tabere ura este generalizata. Nu exista o singura filiala in care protocolul de colaborare sa nu fi fost semnat cu mana tremuranda. Neincrederea in celalalt s-a aflat la masa tuturor sedintelor de Guvern, ale Coalitiei, la Centru sau in teritoriu.
Cu toate acestea, victoria la prezidentiale necesita fonduri consistente. Iar acestea nu pot veni din partea unui partid care nu isi are oamenii de incredere bine infipti in teritoriu. Asa ca, liderii Coalitiei vor identifica si de aceasta data o solutie, bineinteles in slujba “interesului national”, prin care sa se mai suporte inca doua-trei luni. In mod cert, PD-L va forta trimiterea PSD in bancile Opozitiei. La fel de cert, liderii din Kiseleff se vor tine cu dintii de Putere. Cu exceptia intensificarii acuzelor reciproce, nu se va schimba nimic. Romania va continua sa fie lovita in fiecare zi de o criza ce pare a nu se mai incheia, fara ca principalilor actori politici sa le pese. Se pun la cale strategii, se comanda sondaje, se incearca, prin orice mijloace, discreditarea adversarilor politici. Iresponsabilitatea este uriasa. Valuri de inconstienta, nesimtire si demagogie se revarsa din sediile partidelor. Institutiile statului au ajuns la cota cea mai de jos a increderii populatiei. Nemultumirile tuturor categoriilor sociale sunt deja de notorietate. Banii de la buget sunt din ce in ce mai putini, iar imprumuturile zilnice ale ministerelor nu fac altceva decat sa afunde si mai mult Romania in datorii. Tot cetateanul va plati iresponsabilitatea unor guvernanti care confunda imprumuturile externe cu donatiile benevole. Ministrul Videanu sustinea zilele trecute ca un somaj de opt la suta nu este ingrijorator. Doar este criza, iar in spatele acesteia se ascund, la un loc, impostura si esecul guvernarii.
In Modrogan si la Palatul Victoria teama ca Romania va intra in derapaj economic si social este uriasa. Nu pentru ca milioane de romani vor suferi ingrozitor, ci pentru ca seful suprem de la Cotroceni nu va mai candida. Iar aceasta varianta genereaza cosmaruri unor lideri care nu pot respira fara acordul pretios al lui Traian Basescu. La fel si in Kiseleff, unde lideri PSD irosesc timp pretios pentru a elabora “documente interne” in cadrul carora principalul adversar nu este criza, ci… partenerul de guvernare. Teama ca PD-L ii va racola pe parlamentari este uriasa. Criza (care criza?!) nu face parte dintre prioritati. Scandalul Udrea insa, da. La randul sau, Opozitia este incapabila sa se prezinte ca o alternativa. De altfel, guvernarea liberala a fost o veritabila “deturnare de bani publici”, printr-o risipa greu de explicat. Antonescu vorbeste fara sa spuna nimic, in timp ce Marko Bela nu se poate elibera de viziunile autonomiste. Si totusi, Romania va merge mai departe. Chiar daca va trece printre inevitabile revolte sociale. Vremea in care o clasa politica dispretuitoare va plati pentru indiferenta si aroganta sa, pentru umilirea populatiei, este aproape. Din pacate, cu fiecare zi, suferinta romanilor este mai mare. Tot mai mare. Discrepanta dintre lichelismul alesilor si drama pe care o traieste populatia se amplifica. Iar consecintele gesturilor liderilor se vor vedea in curand.
Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro