Site icon gandeste.org

Civilizatia

“Acuma vrei sa-mi povestesti ceva despre ce ai citit si ce gandesti despre aceasta civilizatie?”

In primul rand trebuie sa incadram ce anume inseamna „civilizatia”. Singurul lucru concret este faptul ca persoanele care ii apartin transforma bunastarea materiala in unicul scop al vietii lor.

De exemplu, europenii traiesc in case construite mult mai bine decat acum o suta de ani, iar acest lucru este considerat o emblema a civilizatiei si, in acelasi timp, un mijloc de promovare a fericirii corporale. In trecut oamenii se imbracau cu piei de animale si se aparau cu lanci. Acum se imbraca cu pantaloni lungi, iar ca sa arate un corp mai frumos au o gramada de tipuri de haine. In loc de sulita au pistoale cu mai mult de cinci incarcatoare. Daca persoanele dintr-o anumita tara unde nu se poarta atatea haine, cizme, etc, adopta imbracamintea europeana, atunci sunt considerate persoane civilizate.

Inainte in Europa lumea ara campurile manual, dar astazi se poate ara un teren vast cu ajutorul masinilor si astfel se pot acumula multe averi. Acest lucru este considerat un semn de civilizatie.

In trecut putine persoane scriau carti care erau considerate de mare valoare. Astazi oricine scrie si tipareste ce vrea, otravind astfel mintile oamenilor.

In trecut oamenii calatoreau cu carutele, astazi zboara cu trenuri de mare viteza. Acest lucru este considerat culmea civilizatiei. Ni s-a spus ca datorita progresului omul va putea calatori cu avioanele ajungand astfel in cateva ore in orice colt al lumii. Omul nu va mai avea nevoie de maini si de picioare. Se va apasa un buton si va sosi ziarul, intr-o secunda va fi gata masina la poarta, vor exista diverse alimente rafinate gata preparate. Totul va fi facut de masini.

Odinioara, cand oamenii voiau sa se bata, isi masurau forta fizica; astazi un singur om cu o arma de foc poate sa ucida de pe un deal mii de persoane. Asta e civilizatia.

In trecut oamenii lucrau la aer deschis cat voiaiu. Astazi mii de muncitori se reunesc impreuna si lucreaza in fabrici si miniere ca sa se poata intretine. Conditiile lor de munca sunt mai grele decat cele in care traiesc animalele. Sunt obligati sa munceasca riscand chiar si viata numai pentru castigul capitalistilor.

In trecut oamenii erau redusi la sclavie cu violenta fizica, astazi sunt transformati in sclavi cu momeala banilor si luxului pe care banii il pot procura. Avem boli pe care inainte nici nu le puteam inchipui, iar o armata de medici sunt ocupati sa le studieze. S-au inmultit deci spitalele. Acesta este o dovada de civilizatie.

Inainte se foloseau mesagerii si se cheltuia mult pentru trimiterea scrisorilor, dar astazi oricine poate deranja pe oricine cu o scrisoare cheltuind aproape nimic. In realitate, cu aceeasi cifra cineva ar putea trimite si multumirile sale.

In trecut lumea manca de doua sau de trei ori pe zi o masa care continea doar paine de casa si legume; astazi lumea are nevoie sa manance din doua in doua ore ca sa nu mai aiba astfel timp pentru alte activitati.

Ce sa mai spun? Toate acestea le poti gasi documentate in multe carti importante. Acestea sunt adevaratele dovezi de civilizatie. Iar cand cineva sustine contrariul, sa stii ca e un inconstient. Aceasta civilizatie nu tine nici un cont nici de morala si nici de religie. Sustinatorii sai afirma linistiti ca nu e treaba lor sa invete religia. Altii o considera de-a dreptul o forma a superstitiei. Altii in schimb se acopera cu mantia sacra si trancanesc despre morala.

Dar dupa douazeci de ani de experienta, am ajuns la concluzia ca imoralitatea este des propovaduita in numele moralei. Chiar si un copil ar putea intelege ca in tot ceea ce am descris pana acum nu exista nici o intentie morala. Civilizatia incearca sa mareasca placerile corpului, dar nu-i reuseste nici macar aceasta.

Aceasta civilizatie este o non-religie si a avut o asemenea influenta asupra europenilor incat toti cei care au cazut in ea par a fi nebuni. Le lipseste adevarata forta fizica si curajul, sunt mereu sub tensiune intoxicandu-se, cu greu reusesc sa fie fericiti in singuratate. Femeile, care ar trebui sa fie reginele caminelor, ratacesc pe strazi sau sunt sclavizate in fabrici. Pentru un salariu nenorocit, jumatate de milion de femei in Anglia lucreaza in conditii extrem de obositoare in fabrici sau in institute de acest gen. (…)

Aceasta civilizatie este alcatuita in asa fel incat, cu un pic de rabdare, se va distruge singura”.

Mahatma Gandhi, Hind Swaraj, 1909

Exit mobile version