Site icon gandeste.org

Cinci voturi şi 48 de ore despart România de colapsul economic

În acordul cu FMI, România s-a obligat să aprobe legislaţia privind salarizarea bugetarilor până la 30 octombrie. Cu doar două zile înainte, cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale vor decide, cu majoritate de voturi, dacă legea de salarizare unică a bugetarilor este constituţională sau nu. Dacă decizia este negativă, acordul cu FMI se va rupe, statul nu va mai avea bani de pensii şi salarii, leul se va prăbuşi, la fel şi ratingul ţării.
Autorităţile române au la dispoziţie 48 ore să publice în Monitorul Oficial Legea salarizării unice după ce Curtea dezbate pe 28 octombrie excepţia de neconstituţionalitate depusă de PNL. Aceasta în cazul în care Curtea va respinge sesizarea liberalilor şi preşedintele va promulga legea.

Pentru a ne încadra în termenul impus de Fondul Monetar Internaţional şi a primi cea de-a treia tranşă de împrumut, legislaţia privind salarizarea trebuie adoptată înainte de 30 octombrie. Adoptarea ei este criteriu structural de referinţă pentru acord, deci, dacă legea nu va fi aprobată până la acea dată, acordul de împrumut va înceta. Asta înseamnă că România nu va mai primi cea de-a treia tranşă de împrumut, în valoare de 1,5 miliarde de euro. După cum se ştie, jumătate din tranşă ar urma să meargă direct la bugetul de stat, pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv cele cu pensiile şi salariile.

Legea salarizării nu a fost o prioritate pentru Curte

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe 15 septembrie pe trei acte normative – cea privind salarizarea unică, cea privind organizarea unor instituţii şi legea educaţiei. PNL a sesizat pe 26 septembrie Curtea pentru toate cele trei acte normative. În privinţa Legii salarizării unice, sesizarea liberală are în vedere şapte aspecte de neconstituţionalitate pe care le-ar conţine actul normativ, iar CCR a decis să dezbată această excepţie pe data de 28 octombrie, cu doar două zile înainte de expirarea termenului impus de FMI.

În schimb, celelate două sesizări ale PNL privind Legea de organizare a unor instituţii şi Legea educaţiei vor fi dezbătute mai repede de Curte, pe 8 octombrie, respectiv 22 octombrie.

În cazul în care judecătorii reuşesc să cadă de accord şi să voteze pentru constituţionalitatea legii chiar pe 28 octombrie, preşedintele ţării are la dispoţiţie aproximativ 48 ore să promulge actul normativ, după care Monitorul Oficial să publice legea.

Legea va trebui refăcută

Dezbaterea are loc în plenul Curţii Constituţionale, cu participarea celor nouă judecători ai Curţii. Cum decizia se pronunţă, în urma deliberării, cu votul majorităţii, cinci judecători vor decide, aşadar, continuarea acordului de împrumut. Dacă legea salarizării unice este declarată neconstituţională, termenul impus de FMI este depăşit pentru că actul normativ trebuie refăcut de Parlament.

Legea pensiilor trebuie să treacă până la 31 decembrie

O altă condiţie impusă de FMI autorităţilor române este revizuirea legislaţiei pensiilor. Această cerinţă trebuie îndeplinită până la data de 31 decembrie, iar în condiţiile politice actuale, adoptarea Legii pensiilor, promovată marţi de Guvern va fi dezbătută în Parlament cel mai probabil după alegerile prezidenţiale.

Mihaela Radu
sursa: capital.ro

Exit mobile version