Ilie Sârbu și Patriarhul Daniel au fost colegi de facultate
Patriarhul Daniel pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, știm sigur că a fost coleg de facultate cu Ilie Sârbu, urmând cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974) iar Ilie Sârbu a absolvit același Institutul Teologic din Sibiu, în 1975.
Dacă în aceea perioadă nu putem fi siguri că se cunoșteau (cu toate că este vorba de o perioadă de studii comună, de vreo trei ani), cu siguranță relația dintre cei doi a fost mai strânsă în perioada petrecută la Institutul Ecumenic de la Bossey (Geneva) din Elveția. Aici, Dan Ilie Ciobotea (Patriarhul Daniel) din anul 1980 a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). Ilie Sârbu a urmat cursurile de specializare în ecumenism la același Institutul Ecumenic din Geneva (1985), unde Patriarhul Daniel în aceea perioadă era lector, și a urmat mai multe cursuri de perfecționare, în limba engleza (Universitatea Birmingham 1989), marketing (sediul central al firmei ‘Convent‘) sau marketing si management (Germania, 1990).
Cu ce este şantajat liderul PSD Ilie Sârbu de preşedintele Traian Băsescu
În urmă cu mai bine de jumătate de an, senatorul fost PSD, Valer Marian a dat publicităţii un material jurnalistic acuzator la adresa socrului primului ministru Victor Ponta, Ilie Sârbu. Victor Ponta este căsătorit cu Daciana, fiica lui Sârbu Ilie.
“1. Apartenenţa la DIE, unde ar fi fost ofiţer acoperit înainte de 1989, în formaţiunea „Cimitire” din „Unitatea Fantome” (care întocmea acte civile de vii pentru morţi sau acte de morţi pentru vii);
2. Plecarea în misiune în Occident (Roma, Italia) în acelaşi an (1985) cu căpitanul de vas Traian Băsescu (Anvers, Belgia) şi cu colegul de seminar Daniel Ciobotea (Geneva, Elveţia), actualul Patriarh al României.” – a spus senatorul Valer Marian.
Ilie Sârbu, acuzat ca a fost agent DIE
Un fost ofiter al Securitatii Timis sustine ca senatorul PSD Ilie Sarbu a ofiter al Directiei de Informatii Externe a Securitatii. „A fost racolat de DIE si folosit inclusiv la Vatican. Vor aparea aceste informatii”,- a declarat sursa citata. Pentru ca este inca activ intr-o structura MAI, acesta a refuzat sa-i fie facuta publica identitatea. Ilie Sarbu neaga acuzele sustinand ca sunt nefondate.
„Am fost o singura data la Vatican, cand eram student in strainatate. A fost o excursie de o zi. Poate m-au confundat cu un fost secretar al Mitropoliei care a fost ulterior ambasador la Vatican”, – a declarat Sarbu.
Acesta sustine ca a fost doar urmarit si ca are un document emis in 2003 de CNSAS care spune ca nu a avut alte legaturi cu Securitatea. Istoricul Stejarel Olaru spune ca certificatele „de buna purtare” eliberate de CNSAS inainte de 2004 nu mai au valabilitate, iar al lui Sarbu a fost emis in 2003.
„Nu pot spune daca informatia cu privire la Sarbu este adevarata. Nu i-am vazut dosarul. Cert este ca certificatul eliberat acestuia de CNSAS in 2003 nu mai este valabil deoarece arhivele fostei Securitati nu erau transferate CNSAS-ului la acea data. Transferul acestora s-a realizat abia in 2006”, – a declarat Olaru.
„Nu pot nici sa infirm, nici sa confirm informatia referitoare la Ilie Sarbu”,- a declarat fostul sef al SIE, senatorul Ioan Talpes. Conform acestuia, exista la SIE dosare care nu vor ajunge la CNSAS pentru ca sunt in continuare secretizate.
Traian Băsescu și reprezentanța NAVROM de la Anvers
Între 1981-1987 a fost comandant de navă în cadrul flotei comerciale a RSR. A fost membru al Partidul Comunist Român. După căderea comunismului a declarat că s-a înscris în PCR doar pentru a putea face carieră în marina comercială. În perioada 1984-1987 a fost comandantul petrolierului Biruința. Începând cu 1987 a făcut parte din reprezentanța Navrom la Anvers. În anul 1989 a devenit director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, în cabinetul Dăscălescu, funcție pe care a îndeplinit-o până la Revoluția din 22 decembrie 1989.
În primul guvern de după Decembrie 1989, Guvernul Petre Roman (1), a ocupat funcția de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. A fost numit în funcția de ministru al transporturilor în guvernele Petre Roman(2) (30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991) și Guvernul Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992). A făcut parte din consiliul de administrație al firmei Astra Vagoane Călători Arad, pentru o perioadă, în 1992.
Sursa: Starea natiunii