Paradigma secolului XX, foarte clară atât la începutul cât şi la sfârşitul său, a fost voinţa naţională, obiectivul naţional, energia naţională. Secolul XX a produs destrămarea imperiilor europene şi a celor coloniale, naşterea multor state naţionale independente dar şi cele mai înspăimântătoare grozăvii în cele două războaie mondiale, în Goulag şi în Holocaust.
Învingătoare prin knock-out a secolului XX a fost însă democraţia liberală. La început de secol XXI pare să ni se impună o cu total altă triadă: voinţa individuală, obiectivul individual, energia individuală. Împotriva intereselor politice şi financiare ce proclamă individualismul pentru a-şi promova mai bine obiectivele s-au ridicat protestatarii de care aminteam mai sus. Ei sunt cam singurii care se revoltă că ceea ce pare să conteze mai mult e ceea ce se vede iar nu ceea ce e. Nimic nu se mai soluţionează scurt şi clar. Istoria nu se mai scrie cu o viziune, cu o voinţă largă şi împărtăşită (cum a fost spre exemplu construcţia Uniunii Europene) ci se compune aproape singură, cumva de la sine, negândită, poate neîngrădită dar şi nevolnică. Chemarea mediatică e spre o colivie digitală: acum, aici şi atât! Nimic nu pare să scape din ubicuitatea informaţiei şi însă paradoxal cunoaşterea reală şi aprofundată nu e interesantă în funcţionarea binomului media-publicitate.
Acest tip de paradox sălăşuieşte, firesc, şi în politică. Pentru a fi şi concret să menţionez doar episoadele foarte recente ale revizuirii Constituţiei, regionalizării sau privatizării CFR Marfă. Preşedintele României aruncă agresiv, cum îi e felul, acuzaţia că USL uriaşul de 70%, nu e capabil să producă progres. Chiar să fie adevărat, ce fel de politică e asta dacă nu mică şi meschină căci progresul care întârzie ar fi al ţării iar neprogresul nu ar trebui să-l bucure pe cel declarat că-i reprezintă pe toţi românii. Tot în concretul acesta cinic se află declaraţiile unor oficiali ai UE sau FMI despre programe de “măsuri durabile şi sustenabile” care înseamnă de fapt o economie a suferinţei şi durerii, adică o economie absurdă. Guvernarea USL este mult prea mult la remorca unui fals “durabil şi sustenabil” şi prea puţin încă în cabina de pilotaj a propriilor promisiuni de schimbare.
Autor: Petre Roman
sursa: jurnalul.ro