Site icon gandeste.org

Ce inseamna de fapt o societate dezvoltata

Parcurgand   acesta tranzitie perpetua de dupa 89,   am auzit  folosindu-se de nenumarate ori   termeni cum ar fi : dezvoltare, nivel de trai ridicat, civilizatie, bunastare, modelul occidental.  Sunt milioane de voci care  bazaie in  eter , milioane de fete turtite ce vorbesc din spatele unui geam gros de sticla si toate spun acelasi lucru: nivel de trai ridicat, sa ajungem occidentul din urma, dezvoltare, bunastare, consum cat mai mare. Se discuta aprins in talk- show-uri despre puterea de cumparare, despre salarizare, taxe si impozite, servicii si produse de calitate. Cu toate astea,  se pare ca ceva nu se leaga,  pentru ca,   desi se iau permanet masuri pentru imbunatatirea nivelului de trai,  se observa ca, per total, traiul nostru nu prea se imbunatateste. Periodic se observa anumite cresteri pe segmentul salarizarii si al consumului, dar cresc preturile si se maresc  si  taxele, apoi scade si puterea de cumparare, forta de munca emigreaza  si iar avem  servicii mai proaste si consum mai slab, scadere economica si mai presus de toate o scadere drastica  la capitolul educatie .

Tabloul economic al tarii pare a fi controlat de un tehnician bezemetic care trage de manete si apasa butoanele cum ii vin la mana,  ba devalorizeaza moneda si creste dobanzile si pompeaza inflatie, apoi creste salariile, creste taxele, se fac investitii dar creste somajul, se fac investitii in tehnologie in scoli dar elevii abia citesc in clasa a cincea, se fac programe de imbunatatirea a sistemului sanitar dar nu mai este nimic gratuit si nu mai avem medici. Tehnicianul nostru tot ridica si coboara manetele  economiei fara sa aiba vreo logica in ce face, dar, daca te uiti atent,  se intrevede un sens al miscarilor lui – niciodata nu ridica mai mult de jumatate din manete si chiar si pe cele ridicate le tine nu mai sus de  nivelul de mijloc, asa ca, in general, situatia pare sa se deterioreze incet- incet si ajungem cam de unde am plecat in 89. Cand vrei sa protestezi ti se pune in fata tabloul frumos pictat al  modelului occidental, iar daca inca mai vrei sa comentezi te trezesti lovit de  rama acestui tablou direct in moalele capului ca sa intelegi ca daca nu vrei dezvoltare si progres cu frumosul o sa ti le bage cu forta in cap.

Ca sa fim si mai derutati in tranzitia asta perpetua, in timp ce noua ni se tine in ochi acest tabloul al occidentului din zilele lui de glorie, realitatea bunastarii occidentale se schimba atat de mult incat ai senzatia ca ei parcurg drumul invers al tranzitiei firesti si merg  dinspre bine spre rau – pentru asta trebuie sa va uitati la austeritatea care macina Europa si la criza clasei medii din America si la restrangerea drastica a libertatilor individuale de pe urma razboiului impotriva terorismului.

Cred ca este momentul sa ne oprim si sa ne intrebam ce este de fapt o societate civilizata, o societate dezvoltata si care este de fapt societatea la care am visat noi.

O societate cu adevarat dezvoltata se masoara dupa cata libertate are un individ de a face gesturi neconditionate economic.

O societate civilizata se masoara dupa felul activitatilor desfasurate in timpul liber. Cu cat se aloca mai mult timp   dezvoltarii personale si cunoasterii de sine, cu atat mai bine. Ne petrecem ani de zile invatand sa conducem niste masini, niste aparate si nu ne permitem cateva zile pe an sa ne ocupam de cunoasterea de sine. Lumea de astazi este in deriva pentru ca este plina de oameni activi care nu se cunosc pe sine. Vorbesc, comunica, promit, iubesc fara ca ei sa stie cine sunt si cu atat mai mult n-au cum sa stie cine sunt  cei de langa ei.

Cred ca fiecare dintre noi cand se gandeste la o societate dezvoltata si la un nivel de trai ridicat se gandeste in primul rand, in mod firesc, la timpul liber pe care il are dupa ce termina munca ( timpul alocat laturii economice a  vietii sale care sustine latura spirituala, de dezvoltare personala)  si la felul cum isi petrece  el acest timp liber si cate resurse ii raman pentru a investi in acest timp liber dupa ce si-a platit toate contributiile financiare cerute de societate. Nu cred ca se gandeste nimeni la cat de fericit este el cand da restul la casa, in  supermarket, cand da cu bidineaua, sau  cand strange vreun surub intr-o fabrica germana din Occident, ci toti se gandesc la timpul liber, cat este si cum si-l petrec.

Bine, se poarta acum la noi „sclavii fericiti” ,si eu personal am intalnit destui, care spun ca ei muncesc  si ma refer aici la gulerele albe, pentru ca doar acesti oameni au ajuns intr-un stadiu atat de avansat de alienare incat nu mai au viata interioara desi ar fi putut s-o aiba –  ei  muncesc „de placere” 12-14 ore pe zi si intelegem de aici ca practic nu mai au timp pentru nimic si n-au viata persoanala si tot ce le ramane este sa se minta singuri ca robind laturii economice ei si-au realizat idealul in viata, dar nu va dura mult pana vor intra in depresie.

Apoi mai este bineinteles si specificul muncii desfasurate.

Foarte ciudat este ca in trecut clasa medie, gulerele albe,  ocupau in general joburi care nu implicau  operatii mecanice si  o munca bazata pe cantitate, o munca  mecanica cu gesturi robotizate, in schimb acum omul de astazi  fiind condus atat de mult de tehnologie a trebuit sa-i copieze principiile si astfel a devenit un mic robotel. O societate in care tehnologia domina activitatea umana este o societate in care nivelul de confort psihic scade teribil, iar interiorizarea si dezvoltarea persoanala lipsesc cu desavarsire  pentru ca sunt in contradictie totala cu ideea de performanta moderna.

Modele societatii  de consum sunt oamenii  bogati. Cu toate astea, in mod paradoxal, ei par a fi cei mai putin liberi si cei mai sclavi, fara timp liber  si cu totul prinsi in caruselul economic, sunt aproape in totalitate legati de activitati conditionate economic. Oameni cu resurse imense  dar cu cea mai putina disponibilitate de a se bucura de ele pentru a se dezvolta spiritual.

Presiunea factorului economic intr-o societate.

Care este cel mai mic venit cu care poti supravietui intr-o societate dezvoltata? De cate ore de munca pe zi  este nevoie pentru a-ti asigura traiul de zi cu zi. Ce sanse au cei care vor sa petreaca cat mai putin muncind pentru a  avea cat  mai mult timp liber? Sa nu uitam ca marile opere culturale nu s-au realizat  in timpul ramas liber dupa terminarea unui program  de la 8 la 18.

Poti lucra part time si iti poti castiga existenta pentru a te putea dedica unei activitati culturale in restul timpului? Acesta mi se pare cel mai bun test pentru o societate dezvoltata.  In cele mai multe tari din Occident daca lucrezi part-time la McDonalds, abia iti platesti chiria. In America ni se prezinta in filme  cei care muncesc din greu si au cate  doua joburi doar pentru a supravietui. Pai ce societate este asta in care trebuie sa muncesc tot timpul, daca scadem orele de somn, pentru a trai la limita supravietuirii?

Activitatile din  timpul liber si  presiunea   nevoilor induse – parazite si generate

Sunt societati  occidentale care au suficiente resurse materiale si sufucient timp liber  si asta le-ar putea duce in pozitia de societati dezvoltate, dar din pacate este o taxa ascunsa despre care vom vorbi altadata , formata din nevoile generate – smecheria de marketing care iti baga pe gat lucruri de care nu ai nevoie – vorba lui George Carling „ lucruri de care nu ai nevoie cumparate cu bani pe care nu- i ai” si nevoile parazite – tigari, alcool, droguri, timpul pierdut cu vizionare tv si alte activitati care nu dezvolta persoana umana si ii paraziteaza resursele si energiile.

Daca luati in calcul toate aceste criterii veti vedea ca nu prea gasiti in Occident astfel de societati, oricum nu in topul tarilor cu venit mare pe cap de locuitor, ci mai degraba in tari modeste cu un regim conservator si cu o economie de piata care duduie. In mod sincer daca ne gandim serios, nu stiu daca nivelul nostru de trai s-a imbunatatit in ultimii 25 de ani, privind ambele aspecte, confortul spiritual si cel material.  O ducem mai bine acum  oare? Cu siguranta aveam mai mult timp liber in 89 sa citim si sa desfasuram activitati care hranesc sufletul si nu eram atat de mult talhariti de timpul liber pe care il aveam de catre campaniile  de marketing de acum si nici haituiti sa cumparam  sau sa facem lucruri  de care nu avem nevoie cu bani pe care nu-i avem.  Pana  de curand daca vorbeai despre suflet, te-ar fi bagat in bip in bip cu suflet cu tot. Din pacate, depresia afecteaza tot mai multi romani ( statisticile spun ca 10% dintre romani sufera de depresie, dar specialisti spun ca vorbim de cifre mult mai mari, de exemplu Germania se apropie de 40%) si  este vremea sa reconsideram stilul de viata modern, trebuie sa intelegem ca avem si suflet si trebuie sa ne ocupam si de el, sa investim in el.  Acum putem intelege ca stilul de viata romanesc autentic, rural, smerit, punea pe primul plan sufletul, iar trupului i se dadea atat cat ii trebuia si nimic mai mult.

Iar daca vreti sa fortam putin nota –  o societate dezvoltata se masoara prin cat de multi oameni se mantuiesc la mia de locuitori.

Sursa: Evita colapsul

Exit mobile version