Site icon gandeste.org

Catedrala Mantuirii Neamului – utilitate naţională

Noroc cu Deutsche Welle că am reînceput să vorbim puţin despre ceva ce ştim cu toţii: cheltuim mai mult pe biserică pe timp de criză. Cheltuim din bugetul de stat, ăla din care tăiem drastic cînd vine vorba de sănătate, educaţie. Se alocă bani serioşi pentru personalul clerical.  Se alocă bani pentru Catedrala neamului. Ba chiar se intenţionează transferarea unor obligaţii ale statului din sfera asistenţei sociale înspre caritate bisericească.

Mini-documentarul scurt şi la obiect cu ideea simplă că cheltuim mai mult pe biserică decît pe zone strategice din educaţie (foarte bună intervenţia lui Remus Cernea), încheiat scurt cu o lovitură satirică: lîngă Casa Poporului se va ridica “Big Brother”.

Patriarhia a replicat dînd exemple de “utilitate naţională” a catedralei:

Simbol al demnităţii naţionale
Biserica Ortodoxă Română este astăzi singura între Bisericile ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. În mai multe ţări din lume, Catedrala din capitală se numeşte catedrală naţională. De exemplu, National Cathedral din Washington este catedrală naţională, în care au loc şi ceremonii cu valoare de simbol naţional. De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate. (surse)

Însă motivul postului acesta a fost să amintesc un oarecare stil de ctitor pe care l-a impus Daniel cu mulţi ani în urmă. Iată un articol despre cum se poate construi “bisericesc” în zone strict protejate de lege:

Anul trecut, la Putna, IPS Daniel a cazut la pace cu Iliescu si Nastase. Rugaciuni electorale pentru PSD contra sprijin logistic din partea Armatei. Aproape toata vara elicopterele MApN au bazait deasupra Parcului National Ceahlau. Au carat sus pe munte tone de materiale de constructie. Chipurile, pentru reabilitarea chiliilor celor cativa calugari care salasluiesc acolo. Primaria si Consiliul Local din comuna Ceahlau le-au cedat pe de-a moaca 20.000 de metri patrati de teren. Vroiau sa-l si imprejmuiasca cu un gard. Noroc ca intre timp s-au razgandit si si-au luat terenul inapoi. In urma sesizarilor presei, Armata a sistat zborurile. Prea tarziu insa. Grosul materialelor de constructie: lemn, balast, ciment etc. se aflau deja pe creasta masivului Ceahlau, arie protejata strict de lege. Vazandu-se cu sacii in caruta, popii s-au apucat de construit. Pentru asta aveau nevoie insa de o autorizatie de construire de la Consiliul Judetean (CJ) Neamt, care la randul ei nu putea fi eliberata decat cu binecuvantarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Care aprobare nu putea fi data fara incalcarea flagranta a legii. (sursa)

Ctitoria în forţă are şi dispreţ faţă de lege, şi tupeul de a colecta bani cu nemiluita în perioadă de criză. Biserica va intra în forţă în noul interval electoral. Sînt bani de luat. Iar politicieni să-i spună “NU” încă nu s-au născut.

sursa: voxpublica.realitatea.net

Exit mobile version