Site icon gandeste.org

Cât de aproape e o nouă criză imobiliară

Înmulţirea acestor aşa-numite “falimente strategice”, în ultimele luni, pregăteşte terenul pentru o nouă criză financiară, căci băncile devin proprietare peste locuinţe pe care nu le mai vrea nimeni

Americanii care nu mai vor să-şi plătească ipotecile şi renunţă, de bunăvoie, la imobile “de vis” – achiziţionate în perioada de boom imobiliar de până în 2007 – ameninţă băncile cu o nouă criză financiară. Suma care trebuie rambursată băncilor este cu mult mai mare decât valoarea locuinţei, încât tot mai multora li se pare absurd să mai plătească.

Nu mai puţin de 11 milioane dintre debitorii ipotecari din SUA (25% din totalul ipotecilor) se află într-o astfel de situaţie. Dar nu toţi au curajul, deodată, să renunţe nu neapărat la o locuinţă, ci la visele lor şi să se întoarcă la statutul de chiriaşi. Însă, treptat, tot mai mulţi aleg aceste “falimente strategice”. Într-o măsură, mai există tineri care au speranţa că “vremurile bune” s-ar mai putea întoarce, încât merită să-şi plătească ratele. Cândva, poate vor lua bani frumoşi pe casa plătită din greu, iar cu acei bani îşi vor lua o locuinţă mai mică, ba chiar le vor rămâne destui bani pentru perioada de pensionare. Pe de altă parte, The Los Angeles Times (LAT) explică faptul cum această încredere s-a evaporat în rândul celor care au deja între 40-50 de ani şi ipoteci de plătit. Aceştia sunt din ce în ce mai convinşi că, niciodată în timpul vieţii lor, preţurile nu vor mai creşte atât de spectaculos în domeniul imobiliar.

Preţurile au luat-o la vale, fără speranţă de revenire

Potrivit unui exemplu oferit de LAT, o casă din Palm Desert (sudul Californiei), cumpărată cu 385.000 dolari în 2006, nu mai face nici 200.000 USD. Totuşi, ratele ipotecare pe care proprietarii le-ar mai avut totalizau 310.000 USD, încât opţiunea unui “faliment strategic” a fost de înţeles.

Preţurile au scăzut dramatic şi, chiar dacă îşi vor mai reveni vreodată, este foarte puţin probabil să ajungă la creşterile nebuneşti care au precedat criza de pe Wall Street din septembrie 2008. Preţurile caselor din sudul Californiei au crescut cu 10% în 2009, încât o casă se vinde acum cu circa 275.000 USD. Preţul mediu rămâne însă sub recordul de 505.000 USD, din iulie 2007.

De altfel, valoarea în scădere a proprietăţilor din California, plus reducerea numărului de tranzacţii a diminuat considerabil încasările la buget. Aceasta este una dintre cauzele majore ale deficitului bugetar din statul care, luat separat de SUA, ar fi pe locul 8-9 între economiile naţionale din lume.

Păcăliţi de bănci, americanii vor să se răzbune

Precedenta criză financiară a fost atrasă de debitori “subprime” – care nu s-ar fi calificat pentru obţinerea unui împrumut (primit totuşi!) şi până la urmă au intrat în insolvenţă. Următoarea ar putea fi declanşată de cei care îşi permit plăţile, dar cărora li se pare un nonsens să le mai plătească. Sau care vor, pur şi simplu, să se răzbune pe băncile de care se simt înşelaţi. În timp ce marile instituţii financiare şi-au revenit, graţie ajutorului acordat din bani publici, americanii au încă de înfruntat dificultăţile recesiunii. Creşterea şomajului a dus deja la nemunărate case intrate în posesia băncilor, căci debitorii au rămas fără venituri care să acopere ipotecile.

În ultimul an însă, din totalul cazurilor de locuinţe intrate în posesia băncilor, creşte ponderea celor care renunţă să mai plătescă. În martie 2009, “falimentele strategice” reprezentau 23% din totalul ipotecilor neperformante, în iunie – 30%, în septembrie – 36%. Circa cinci milioane de americani deţin locuinţe a căror valoare a scăzut la 25% din totalul banilor care trebuie returnaţi băncii, încât este de aşteptat ca renunţarea la ipoteci să continue.

Bogdan MUNTEANU
sursa: gandul.info

Exit mobile version