In SUA, numarul angajatilor platiti de catre guvernul federal este de aproximativ doua milioane de persoane, ceea ce reprezinta un procent infim din totalul populatiei, respectiv 0.66%.
Incredibil este faptul ca acest numar s-a pastrat constant in ultimii 30 de ani, desi intre timp populatia a crescut cu 50%.
Cat castiga in medie un bugetar american? In 2008, acesta a castigat doar din salariu o suma de 79.197 de dolari, in crestere cu 54% fata de anul 2000, cand salariul mediu era in jurul a $51.000.
Daca mai adaugam si beneficile, venitul mediu pe cap de bugetar american ajunge la aproape 120.000 de dolari, o suma foarte mare chiar si pentru SUA.
Acum, daca vom compara aceste cifre cu venitul mediu anual incasat de cei 108 milioane de americani angajati in mediul privat, vedem ca diferenta este uriasa, mult mai mare decat cele 20 de procente cat reprezinta diferenta in Romania.
Evolutia castigurilor salariale: bugetari vs privat (sursa: cato at liberty)
Evolutia castigurilor salariale plus beneficii
Se poate usor observa ca diferenta dintre veniturile medii ale angajatilor guvernului federal si al celor care lucreaza in mediul privat a crescut foarte mult in ultimii ani, insa trebuie sa tinem cont si de faptul ca una este sa faci o medie intre castigurile a doua milioane de oameni, si alta este sa faci o medie a castigurilor unui grup de peste 100 de milioane.
S-a facut si o statistica legata de nivelul de securitate a jobului de bugetar in SUA, astfel ca in 2004, doar un bugetar din 5000 si-a pierdut locul de munca din cauza incompetentei, in timp ce in sectorul privat raportul era de 1/1200, mai multe detalii aici.
Mai jos gasiti un scurt film pe aceeasi tema, in care cei de la CNN se declara socati de aceasta situatie si de faptul ca salariile bugetarilor au fost marite pe timp de criza (imi vine sa rad), iar daca discutia nu ar fi in engleza, as putea jura ca este vorba despre situatia din Romania.
Partea proasta este ca Guvernul SUA mai trebuie sa angajeze 270.000 de persoane, desi criticii spun ca numarul lor ar trebui redus.
Iar scandalul asta a izbucnit din cauza a doua milioane de angajati din 110 milioane . Sa vina CNN-ul in Romania sa vada cum stau lucrurile.
sursa: khris.ro