“Federaţia susţine lanţurile cât mai scurte de la producător la consumator. Prin introducerea cardului de acces în pieţe, produsele proaspete vor ajunge la consumator pe cea mai scurtă cale, la un preţ cât mai mic. Dorim să se facă loc în pieţe, în mod rezonabil, şi producătorilor, iar cardul de acces face acest lucru. Va fi instrumentul de apărare al drepturilor lor în pieţe. Susţinem din toate punctele de vedere acest proiect şi ne dorim să existe posibilitatea tehnică pentru intrarea cât mai repede în vigoare a actului normativ, astfel încât să acopere sezonul de producţie care începe în luna martie”, a declarat pentru Curierul Naţional Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.
La rândul său, Ginu Toma, preşedintele Federaţiei Agricultorilor – “Fermierul”, a salutat intenţia Ministerului Agriculturii de introducere a cardurilor de acces în pieţe, arătând însă că menţionarea cantităţilor rămase la sfârşitul fiecărei zile în filele din carnetul de comercializare va fi dificilă pentru vânzători.
“Nu ştiu cum vor cântări ei în fiecare seară cantitatea rămasă, astfel încât să ştie cât au vândut. Va fi greu pentru cei care vând în pieţe. Introducerea cardului de acces este foarte bună, pentru că doar producătorii vor putea vinde în pieţe”, a declarat pentru Curierul Naţional Ginu Toma.
“Actul normativ trebuia să intre în vigoare de mult”
Întrebat ce părere are despre faptul că, după foarte multe discuţii cu reprezentanţii agricultorilor, ministerul de resort a publicat abia la 5 februarie proiectul pe site-ul său spre dezbatere publică, Toma a afirmat că “acest act normativ trebuia să se aplice de mult”. “Cerem de 4 – 5 ani reglementarea accesului în pieţele agroalimentare. Actul normativ ar fi trebuit să intre mai devreme în vigoare, dar ştiţi cum se spune: mai bine mai târziu, decât niciodată”, a mai spus Ginu Toma.
Cu ajutorul cardului se va crea o bază de date corectă a producţiei agricole
Preşedintele Pro Agro a explicat că “noul act normativ va face posibilă realizarea unei evidenţe corecte a mărfurilor pe lanţ (de la producător la consumator – n. red.), raportat la producţia reală”. “Ca Federaţie Naţională ne bazăm pe datele din teritoriu şi pe cele ale Institutului Naţional de Statistică. Asta face ca rata de eroare să fie importantă. Prin introducerea cardului şi a borderoului de achiziţie se va elimina evaziunea fiscală şi se va crea o bază de date corectă pentru a ajusta politicile agricole”, a mai spus Jurconi.
Botănoiu (MADR): Măsurile se aplică tuturor produselor din sectorul agricol
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Dumitru Daniel Botănoiu, a menţionat, la cererea Curierului Naţional, că “proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol prezintă unele elemente semnificative diferite faţă de varianta de proiect de Hotărâre de Guvern privind stabilirea unor măsuri de reglementare a filierei de comercializare a legumelor, fructelor proaspete şi cartofului postată pe site-ul MADR în octombrie 2012”.
“Modificările aduse privesc extinderea măsurilor de reglementare a comercializării pentru toate produsele obţinute în sectorul agricol, nu numai pentru fructe, legume şi cartof; introducerea cardului de acces în pieţe, care constituie mijlocul prin care producătorul agricol persoană fizică are acces în spaţiile publice în vederea comercializării produselor din sectorul agricol, şi fila din carnetul de comercializare, care se întocmeşte şi pentru varianta vânzării în regim ,,cu amănuntul”, spre deosebire de forma de proiect de HG care prevedea completarea acesteia numai pentru cazul vânzării în regim «cu ridicata»”.
Tarabele sunt monopolizate de falşi producători
Potrivit secretarului de stat Botănoiu, toate aceste măsuri suplimentare aduse în favoarea producătorilor agricoli au fost luate, în principal, pentru a se evita comercializarea “la negru” a produselor agricole, fără deţinerea unui certificat de producător, în care ar fi trebuit consemnate suprafeţele şi cantităţile de produse, sau comercializarea unor cantităţi mai mari de legume şi fructe decât cele înscrise în certificatele de producători, precum şi “monopolizarea tarabelor din pieţele agroalimentare de către falşi producători care nu pot justifica provenienţa mărfii”. “Aceste nereguli repetate manifestate pe segmentul comercializării produselor agricole care aduc importante prejudicii economiei cât şi comercianţilor corecţi şi consumatorilor au impus cu necesitate identificarea unor soluţii legislative”, a mai spus secretarul de stat.
Ce urmăreşte să realizeze proiectul:
1. evidenţierea cantităţilor de produse agricole ce se comercializează în angrouri, în târguri, oboare sau pieţele locale din zonele de producţie;
2. realizarea trasabilităţii produselor agricole pe filiera producător – comerciant en gross – comerciant en detail;
3. definirea rolului intermediarilor în comerţul cu produse agricole, eliminarea comerţului ilicit şi a adaosurilor comerciale necontrolate;
4. diferenţierea producătorului agricol persoană fizică înregistrată fiscal de celelate categorii de operatori economici;
5. facilitarea accesului produselor proaspete autohtone atât în pieţe cât şi în hypermarket-uri.
Prezenta ordonanţă de urgenţă se circumscrie obiectivelor prioritare stabilite prin HG 725/2010 de realizare a unui comerţ civilizat cu produse agricole ce corespund standardelor de calitate şi normelor de siguranţă alimentară.
Despre carnetul de comercializare
Prima filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol conţine datele privind producătorul agricol, suprafaţa totală cultivată şi structura corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viţă-de-vie pentru struguri de masă, alte culturi, respectiv pe specii de animale, precum şi producţiile estimate a fi destinate comercializării, este semnată de primarul localităţii şi rămâne nedetaşabilă la carnet.
Pentru a asigura evidenţa operativă privind vânzările, deţinătorii de carduri de acces în pieţe au obligaţia să înscrie zilnic, pe verso la fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol prevăzută la art.14 alin. (2) cantităţile vândute în ziua respectivă.
Articolul mai sus menţionat prevede că, în cazul transportului de produse agricole efectuat de către producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal, de la locul de deţinere la locul de comercializare în regim cu ridicata sau cu amănuntul, aceştia completează, la toate rubricile, o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentale transportate.
autor: Afrodita Cicovschi
sursa: curierulnational.ro