Site icon gandeste.org

Când agenda publică este dominată de teme false – undeva, ceva se fură!

Agenda media din ultima perioadă este tot mai aglomerată. Apar și dispar teme peste noapte. Grupurile de interese mai la vedere sau mai obscure încearcă să impună agenda. Astfel, fiecare nou subiect este fardat, îmbrăcat frumos și însoțit de un cor de lăudători care încearcă să-l impună. Se merge pe ideea că cea mai recentă știre fură ochii, așa că burtierele televiziunilor sunt pline zilnic de zeci de breakingnews-uri.


Din momentul în care știrea este pe tapet, în câteva ore se analizează efectele ei (număr de apariții și preluări, reacții, etc.), dacă rezultatul este sub așteptări se trece la tema următoare iar subiectul mai vechi cade în uitare.

Aceste subiecte artificiale au rolul de a ține cetățenii lipiți de ecrane, fie că vorbim de televizoare sau laptopuri, efectul este același.

Exemple de fumigene           

Zilele trecute au fost două subiecte care mi-au atras atenția, unul legat de un flagrant făcut de DNA la Guvern și cel de al doilea despre o colaborare între Universitatea din Craiova și Ministerul de Externe al Rusiei.

Astfel, Romania TV, preluată de stiripesurse.ro prezenta: ”Flagrant DNA la Guvernul României, acolo unde șefa de cabinet a vicepremierului Viorel Ștefan a fost prinsă în timp ce primea nu mai puțin de 50.000 de euro mită. Livia Roșca a fost reținută de oamenii legii, conform România TV.”

La câteva zile distanță, apare subiectul cu colaborarea dintre Universitatea din Craiova și MAE rus, ba chiar și o declarație a purtătorului de cuvânt al MAE din Rusia.

Știrea este prezentată de g4media, ziare.com și digi 24 – Rador prezintă un material despre intenția Ministerului rus de Externe, anunțată de purtătorul de cuvânt Maria Zaharova, de a crea o comisie de experți ruso-română pentru diplomație publică și dialog științific și cultural, urmând să semneze în acest sens un memorandum cu Universitatea din Craiova.

Ambele materiale au fost dezmințite la scurt timp după apariție, dar știrea rămâne. Conform tratatelor de dezinformare,  niciodată dezmințirea unei știri false nu ajunge la tot segmentul de public impactat de știrea falsă.

În timp ce opinia publică se uită atent la aceste regii televizate, în Parlament se votează legea offshore, iar în Parlamentul European România este pusă la zid că vrea să fie independentă. Evident, aceste două probleme sunt mai puțin interesante, că nu vorbesc nici despre Rusia nici despre șpagă sau DNA.

Autor: Alexandru David

Exit mobile version