Site icon gandeste.org

“Ca să impun euro în Germania m-am comportat ca un dictator”

Euro a fost impus poporului german printr-o atitudine dictatorială. Dacă între 1995 şi 1999 ar fi fost organizat măcar un referendum, prin care germanii să fi fost puşi să răspundă la întrebarea “sunteţi sau nu de acord ca moneda unică europeană să ia locul mărcii germane”, răspunsul ar fi fost în procent copleşitor: “nu” (peste 70%).

Aceste dezvăluiri au fost făcute chiar de fostul cancelar german Helmut Kohl. “Pentru a face acceptat euro de către germani a trebuit să mă comport dictatorial, altfel, dacă aş fi organizat un referendum pe tema adoptării euro, nu l-aş fi câştigat niciodată”, a recunoscut Kohl.

Cel mai longeviv cancelar german postbelic (16 ani în funcţie), denumit şi “cancelarul unificării germane”, Helmut Kohl a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat lui Jens Peter Paul, jurnalist care îşi lansase o teză de doctorat în 2002, an în care marca germană a fost înlocuită oficial de către moneda euro (pe baza unui acord semnat succesiv în 1995 şi în 1999). Interviul, care iniţial reprezenta doar o bază documentară pentru teza de doctorat a jurnalistului, a apărut abia acum, după mai bine de zece ani. În interviu, Helmut Kohl a spus: “Dacă un cancelar încearcă să facă o politică acceptată, el trebuie să fie un om al puterii, să fie cineva învestit cu o autoritate totală. Şi, dacă este deştept, ştie când sunt coapte condiţiile pentru a impune o anumită politică. În cazul impunerii monedei euro, am fost ca un… dictator. Moneda euro este un sinonimă cu Europa”.

Interviul apare acum în Germania deloc întâmplător. El iese la suprafaţă după un deceniu, pe fundalul pregătirilor pentru scrutinul din toamnă.

Puseul de sinceritate şi referinţele lui Kohl la nevoia de a avea “totală autoritate politică” în afacerile europene ale ţării sale nu fac decât să ofere actualmente o scuză fostei sale pupile venite din Est, Angela Merkel, pentru politica dusă de aceasta în Germania şi în UE. Deci, să o ajute electoral. Ajuns la vârsta de 83 de ani, fostul lider german este acum ţintuit într-un scaun cu rotile după ce a suferit un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, el rămâne un adevărat simbol naţional pentru germani.

Pe scurt, aşa cum Helmut Kohl, mentorul politic al Angelei Merkel, a acţionat dictatorial, dar pasămite justificat, pentru a impune moneda euro, tot aşa şi discipolul său, Frau Merkel, ar fi acţionat legitim, impunând aproape dictatorial politica austerităţii în Europa lovită de criză. Când aud de “raţiunea de stat”, de “menţinerea ordinii” sau de “interesul naţional”, germanii devin mai sentimentali decât italienii.

Cu alte cuvinte, Kohl îşi invită compatrioţii, cei care vor vota anul acesta în septembrie, să înţeleagă felul Angelei Merkel de a se comporta “ca un dictator” pentru a salva zona euro, pentru că şi el în anii ’90 a adoptat o atitudine similară pentru a ajunge la unificarea ţării în contextul unei Europe pornite pe calea integrării.

Declaraţiile făcute de Kohl în 2002 – într-un interviu care a apărut ca din senin abia acum – încearcă să o salveze pe Angela Merkel de un pericol electoral real. Pe scena politică federală a apărut un nou partid, compus din economişti, jurişti şi dizidenţi creştin-democraţi, denumit “Alternativa pentru Germania”. Liderii acestui partid consideră că introducerea monedei euro s-a dovedit o greşeală fatală, care ar ameninţa bunăstarea poporului german. Noua forţă politică cere ieşirea statului german din uniunea monetară şi revenirea la fosta monedă naţională, marca. “The Telegraph” comenta că această nouă forţă politică reprezintă un adevărat “şoc electoral” pentru Merkel.

Problema nu este aceea că noul partid politic ar putea scoate Germania din zona euro şi ar reimpune marca. Un asemenea scenariu pare deocamdată nerealist. Potrivit unui sondaj publicat de “Handelsblatt”, 69% dintre germani susţin moneda euro, şi doar 27% doresc revenirea la marca germană. Adevărata problemă a Angelei Merkel este că acest nou partid ar putea fractura electoratul dreptei, oferind în schimb social-democraţilor şansa să devină prima forţă politică a Germaniei după alegerile din septembrie. Visul ascuns al Angelei Merkel de a mai obţine un mandat în funcţia de cancelar şi, astfel, de a se apropia de recordul de longevitate politică al mentorului ei, Helmut Kohl, pare serios compromis.

Autor: George Bogdan
sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version