Zeci de institutii publice din mai multe judete ale tarii acorda in aceste zile prime de Craciun ori prime de vacanta care ajung si chiar depasesc suma de 1.600 lei pentru fiecare functionar.
Premierea angajatilor din servicii deconcentrate ori primarii are loc in contextul in care acestia au fost trimisi in concediu fara plata in lunile noiembrie si decembrie pentru a face economii la buget. In pofida indemnurilor la austeritate transmise de catre Guvern in teritoriu, conducerile mai multor institutii publice din judetele Tulcea, Botosani, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Cluj, Gorj ori Constanta au scos de la buget cateva miliarde de lei vechi pentru a-si premia angajatii la sfarsit de an.
Functionarii de la Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Agricola, Directia Sanitar-Veterinara si APIA Tulcea au primit deja prime de vacanta care variaza intre 1.400 si 1.700 lei, echivalentul unui salariu net lunar. Potrivit sefilor acestor unitati bugetare, s-au platit prime de vacanta “doar catorva functionari” care nu au beneficiat de nici o zi de concediu de odihna pe parcursul acestui an. Acestia mai precizeaza insa ca functionarilor care au mai avut de efectuat concediu de odihna le-au fost acordate aceste zile in decembrie si au primit, proportional cu zilele de concediu, si prima de vacanta. “Plata primelor de vacanta este legala, dar se efectueaza doar daca institutiile bugetare au bani in cont. Din 2010 astfel de prime nu se mai platesc pentru ca intra in vigoare noua lege a salarizarii, in care nu mai sunt prevazute”, a declarat prefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu.
Un alt serviciu deconcentrat care acorda prime de sarbatori salariatilor este Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Botosani. Institutia va aloca 50.000 lei in contul primelor… pentru acoperirea sumelor retinute din salarii ca urmare a concediului fara plata. “Mi se pare normal ca salariatii sa fie recompensati pentru activitatea depusa in cursul acestui an. In functie de criteriile de performanta, angajatii vor primi intre 200 si 500 lei”, a declarat directorul coordonator al Agentiei, Sorin Sologon.
In judetul Constanta, cele mai generoase in acordarea primelor s-au dovedit companiile din domeniul naval aflate in subordinea Ministerului Transporturilor. Astfel, Compania Nationala Administratia Porturilor Constanta a acordat fiecaruia dintre cei peste 1.000 de angajati o prima in cuantum de 1.000 lei. Aceeasi suma a fost acordata si salariatilor de la Autoritatea Navala Romana, potrivit sindicalistilor din domeniu. Prime ceva mai mici, in cuantum de 650 lei, au primit angajatii Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile. De asemenea, vor avea prime de peste 1.000 lei cei 138 de salariati ai Companiei Nationale Administratia Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Galati. Primele sunt acordate la sfarsitul unui an in care traficul de marfuri prin porturile de la Dunarea Maritima, Galati, Braila si Tulcea, a fost de 7,6 milioane tone, cu 5 milioane tone mai mic decat cel estimat. Directorul general Mihai Ochialbescu sustine insa ca APDM a obtinut un profit de 300.000 lei… prin reducerea cheltuielilor salariale.
In Transilvania se intrec in acordarea primelor administratiile locale. Astfel, Primaria Bistrita acorda angajatilor cate 1.000 lei prima de sarbatori. “Aceste drepturi sunt prevazute in vechiul contract colectiv de munca, ce este inca in vigoare. Contractul a fost semnat de fostul primar, insa eu trebuie sa il respect, pentru ca altfel risc sa fiu dat in judecata de sindicalisti”, spune primarul Ovidiu Cretu. Edilul a tinut sa precizeze ca le-a transmis angajatilor municipalitatii sa aiba grija cum cheltuiesc banii, deoarece prefectura ar putea da in judecata municipalitatea, iar ei ar putea fi nevoiti sa restituie primele pe care le-au primit. Printre cele mai mari prime incasate de bugetarii din primarii sunt insa cele ale angajatilor administratiei locale din Jucu, judetul Cluj. Primaria a decis sa ofere fiecarui functionar 1.600 lei, cu titlul de “prima de porc”. Primarul localitatii, Dorel Pojar, justifica acordarea primelor prin faptul ca “incasarile la bugetul local au crescut foarte mult”.
O alta primarie care acorda prime de Craciun angajatilor este cea a comunei Coruia din judetul Caras-Severin. Primele vor fi in cuantum de 100 lei pentru fiecare functionar. In Valea Jiului, cea mai generoasa in acordarea de prime s-a dovedit Compania Nationala a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul de stat. Minerii au primit deja tichete cadou, echivalentul a 650 lei. De asemenea, cei 8.147 de angajati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) au primit tichete cadou in cuantum de 500 lei fiecare, in conditiile in care acestia se vor afla in concediu timp de aproape trei saptamani, in perioada 24 decembrie 2009-11 ianuarie 2010, ca urmare a reducerii comenzilor de lignit, dupa cum a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO.
AUSTERITATE
» Fara prime In 2010
Potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat, personalul bugetar nu va incasa premii in 2010 si va compensa munca suplimentara doar cu ore libere acordate intr-o perioada mai mare de timp. In plus, cheltuielile administrative pentru achizitionarea de bunuri si servicii vor fi plafonate la nivelul din 2009, cu exceptia contractelor deja incheiate.
Sursa: Romania Libera