A privi revoltele din Bulgaria “de sus şi de la distanţă, fără a le acorda atenţie”, subliniază un editorial apărut în cotidianul strasbourghez de mare tiraj DNA, înseamnă să negi valorile europene a căror apărare trece şi prin Sofia, la fel ca prin Bruxelles sau Strasbourg.
Începând din luna iunie, aproape zi de zi şi metodic, mii de cetăţeni bulgari sunt în stradă pentru a cere demisia Guvernului. Este al doilea val de proteste ce are loc în Bulgaria anul acesta.
Guvernul precedent a explodat în luna februarie, tot sub presiunea populară, dar alegerile legislative din luna mai nu au soluţionat adevăratele probleme de viaţă ale populaţiei. Aşa se explică, de fapt, amploarea pe care a luat-o criza politică actuală din ţara vecină. În decurs de şase luni, revendicările protestatarilor au schimbat registrul.
În iarnă, predominau revendicările legate de traiul de zi cu zi, de scumpirile la electricitate. În această vară, în centrul protestelor s-a aflat îndeosebi numirea unor persoane suspecte în posturi importante ale guvernării ţării. Întrucât cetăţenii bulgari consideră întregul sistem de administrare şi guvernare foarte poluat, ei continuă să protesteze în masă în numele moralei. Ei cer o “schimbare de eră şi de aer” în societatea bulgară, cer oameni noi şi metode de guvernare întemeiate cu adevărat pe Statul de drept.
Corespondenţii agenţiilor internaţionale de presă aflaţi la faţa locului i-au ascultat pe manifestanţii indignaţi să vadă că, la şase ani şi jumătate de la intrarea în Uniunea Europeană, în Bulgaria nu s-a schimbat nimic. Dimpotrivă. Oameni de afaceri apăruţi pe ruinele comunismului se înţeleg de minune cu mafioţii, la rândul lor susţinători şi practic stăpâni ai unei părţi a clasei politice bulgare.
Bulgaria nu trebuie abandonată
Bulgaria (cu 7,3 milioane de locuitori), scria într-un editorial cotidianul strasbourghez de mare tiraj “Les Dernieres Nouvelles d’Alsace” – deci o voce din interiorul Uniunii Europene – “nu trebuie abandonată în mâinile celor mai veroşi dintre bulgari. Uniunea Europeană, căreia îi revine un rol important în acest spaţiu, este chemată să-şi facă datoria: să susţină familiile bulgare în dificultate, aflate în stradă de mai multe săptămâni. Este cinic să dai dovadă de zel în controlul privind ortodoxia bugetară a statelor Uniunii, dar să întorci capul atunci când corupţia cangrenează viaţa politică”. Chiar dacă nu se poate amesteca în treburile interne ale unei ţări (o spune o publicaţie franceză – n.r.), Uniunea Europeană “nu se poate mărgini la a privi de sus, de departe şi fără a manifesta atenţie faţă de revoltele din Bulgaria… Asta înseamnă negarea valorilor europene a căror apărare trece prin Sofia, la fel ca prin Bruxelles sau Strasbourg”.
autor: Maria Capitaine
sursA: curierulnational.ro