Daca politicienii romani obisnuiesc sa se “paruiasca” doar in platourile emisiunilor televizate, multumindu-se numai sa doarma in Parlament, printre huiduieli si fluieraturi, in alte parti ale lumii acestia ar putea fi considerati adevarate modele de buna conduita.
Dupa ce camera inferioara a Parlamentului Statelor Unite a votat, marti, in favoarea sanctionarii republicanului Joe Wilson, care l-a facut mincinos pe Barack Obama, in timpul unui discurs tinut de presedintele american in fata Congresului, atentia presei s-a indreptat inca o data asupra comportamentelor necuviincioase sau de-a dreptul intolerabile ale legiuitorilor din lumea intreaga.
In Coreea de Sud, de exemplu, democratia a fost adusa la rangul de sport de contact, in care dezbaterile dintre Marele Partid National aflat la putere si partidele mai mici din opozitie se transforma de multe ori in batai generale, in care oponentii arunca unii in ceilalti cu ce le pica in mana, fara sa tina cont de varsta, sex sau de propriul statut social, potrivit revistei Foreign Policy.
Daca sud-coreenii sunt campionii en titre ai batailor din Parlament, atunci putem spune ca parlamentarii din Taiwan au cel mai impresionant palmares la capitolul acesta.
Incidentele violente din legislativul taiwanez isi au originea in anii ’80, cand revoltele instigate de Partidul Democaratic Progresist impotriva rivalilor nationalisti din Kuomintang erau nelipsite de pe ordinea de zi a parlamentarilor.
Avand o lunga traditie in domeniu, taiwanezii se foloseau la un moment dat de bataile generale ca de o adevarata strategie in dezbateri, incidentele fiind organizate si anuntate in prealabil, cum se intampla in ziua de azi cu conferintele de presa.
Tensiunile acumulate s-au transformat rapid in pumni si in Ucraina, unde Rada Suprema a Ucrainei (Parlamentul unicameral) a devenit teatrul unor lupte in toata regula dupa Revolutia Portocalie din 2004.
Reprezentantii coalitiei de guvernare s-au incaierat de atunci in repetate randuri cu politicienii pro-rusi, cel mai cunoscut incident fiind cel din 2006, cand parlamentarii portocalii au incercat sa impiedice investirea lui Viktor Ianukovic in functia de premier aruncand cu oua si starnind o bataie colectiva.
Desi bataile sunt destul de rare in Marea Britanie, replicile acide si de multe ori necuviincioase s-au transformat in arme extrem de periculoase ce pot fi mai eficiente decat o pereche de palme.
Premierului Gordon Brown, de exemplu, i s-a spus ca “se transforma din Stalin, in Mr. Bean”, in timp ce Margaret Thatcher, supranumita Doamna de Fier, a fost comparata de un parlamentar laburist cu “un boa constrictor innebunit dupa sex”, in traducere libera.
Huiduielile si batjocura nu le sunt straine politicienilor britanici, in special celor pozitionati strategic in ultimele banci din camerele Parlamentului britanic, ca niste elevi indisciplinati in sala de clasa.
Tehnica britanica a fost preluata si imbunatatita de Parlamentul australian, care a tinut sa adauge si un strop de culoare locala.
Campionul incontestabil la jignitul adversarilor politici este fostul premier Paul Keating, care obisnuia sa isi gratuleze inamicii, in timpul sedintelor, cu epitete de genul: gunoaie, prostime, scursuri, vulpoi rai de gura, boschetari si retardati.
Asadar, dupa o scurta trecere in revista a caprelor vecinilor cu traditie, cu bani si cu pretentii, am putea chiar sa ne mandrim cu parlamentarii mioritici care, desi sunt mai lenesi, macar stau in banca lor si dorm in ghete.