Site icon gandeste.org

Bomba preturilor explodeaza dupa alegeri

In timp ce prezidentiabilii si partidele care ii sustin sunt angrenati intr-o lupta pe viata si pe moarte pentru ciolan, economia se prabuseste, iar cu ea si nivelul de trai al populatiei

Indiferent cine va ajunge pre­sedinte, sau daca noul Guvern se va chema Croitoru sau Io­hannis, 2010 se anunta dis­tru­gator pe­n­tru buzunarele ro­manilor.
Una dintre cele mai respectate companii de consultanta, Price­­wa­­terhouseCoopers (PwC), a anuntat ieri ca, de la 1 ianuarie 2010, energia electrica va fi mai scumpa cu peste 30%, benzina – cu 20%, iar pretul tigarilor va creste cu nu mai putin de 34%.

Bianca Vlad, manager PwC, a explicat aceste noi scumpiri prin cresterea accizelor si de­precierea leului in raport cu euro: “Cele mai mari scumpiri se vor inregistra la tigari, de circa 34%, din cauza cresterii accizelor de la 64 la 74 de euro pe mia de tigarete si a dife­rentei de circa 14% intre cursul la care s-a calculat acciza anul acesta (n.r. – 3,7364 lei/euro) si cursul luat in calcul pentru anul viitor (n.r. – 4,2688 lei/euro)”.

Pretul energiei electrice ar ur­ma sa se majoreze semnifi­ca­tiv, cu circa 30%, din cauza cresterii cursului de referinta pentru accize cu circa 14% si a majorarii accizei cu 19%, de la 0,42 euro/MWh la 0,50 euro/MWh. De asemenea, ben­zina si mo­torina vor fi mai scumpe cu aproape 20% de la 1 ianuarie.
Toate aceste majorari arata ca, odata trecute alegerile prezi­dentiale, ne vom con­frunta cu noi probleme, mult mai grave, care nu vor face decat sa adan­ceasca mai mult criza eco­nomi­ca. In con­ditiile in care se scum­pesc car­burantii, evi­dent se vor scumpi si ser­viciile de trans­port. Cres­cand tari­fele de transport, toa­te cele­lalte mar­furi se vor scumpi si ele, pentru ca, de la paine si pana la suru­buri, toate tre­buie trans­por­tate in tara, in general cu camioane. Evident, curentul electric “este inma­gazinat” si el in pretul pe care produ­catorii il cer pentru fieca­re produs. Ab­so­lut toate mar­fu­rile se vor scumpi subs­tantial din cauza majorarii tari­felor la energie! Iar partidele politice, in fata unei prabusiri iminente a nivelului de trai al roma­nilor, continua sa se acuze si sa se anihileze re­ciproc pe ruinele Romaniei.

Gabi MOROIANU
sursa: ziua.net

Exit mobile version