La sfarsitul anului 2016, un indicator al capacitatii de manevra electorala de care dispun serviciile plaseaza impactul lor electoral undeva la 10%. Este scorul obtinut de partidul lui Nicusor Dan, care este ultimul produs de acest fel realizat in laboratoarele sistemului.
Uniunea Salvati Romania, care a pus capac peste Uniunea Salvati Bucurestiul, a insemnat totodata si inscrierea serviciilor noastre de informatii, in mod oficial, in cursa pentru ocuparea unei sectiuni din Parlamentul Romaniei.
Pana in 2016, am asistat doar la infiltrari. La insinuarea unor ofiteri acoperiti in partide, la impingerea lor pe listele electorale, la sustinerea in alegeri si, apoi, la impingerea acestora in functii cheie din ierarhia partidului ori a Parlamentului. Cu doua, trei partide, este adevarat, s-a incercat si un alt tip de experiment. A fost Partidul Romania Mare, a fost PUNR si, in fine, a fost UNPR. In cele trei situatii, sistemul a actionat la nivelul intregii formatiuni politice, dar fara sa isi asume totusi, cat de cat fatis, aceasta operatie. Astfel incat, atunci cand lucrurile au scartait ori au devenit scandalos de vizibile, sistemul s-a putut retrage discret. Si, rand pe rand, cele trei partide au fost abandonate.
Ne aflam, astazi, in prezenta unei situatii cu totul noi. Uniunea Salvati Romania este integral, adica cap-coada, un produs al sistemului. Creat si oferit la cheie presedintelui Klaus Iohannis. Din nefericire pentru ele, serviciile secrete au actionat alandala. Iar bomba, mult prea vizibila azi, numita USR, in motul careia a fost plasat fitilul Nicusor Dan, a inceput sa fasaie.
Servind sistemul, pentru ca nu este nimic altceva decat un produs al acestuia, echipa lui Nicusor Dan nu a facut altceva decat sa repete ad litteram cliseele binomului. Aceste clisee se circumscriu tezei statului totalitar, conform careia toti oamenii sunt vinovati. Si numai prin exceptie, din randul acestei mase de vinovati, sunt extrasi ingerii. Ingerii sistemului. Prin urmare, prezumtia de nevinovatie trebuie, cu regularitate, infranta. De aici a si fost lansata nu numai de catre presedintele Klaus Iohannis, ci de intregul pluton sustinut de servicii teza “penalilor”. Acesti penali sunt toti cei care, dintr-un motiv sau altul – de regula, fiindca sunt indezirabili –, au intrat in colimatorul unei anchete penale. Pentru ca aceste cazuri tipice de politie politica sa fie disimulate, prezumtia de vinovatie a luat locul prezumtiei de nevinovatiei si in cazul tuturor celorlalte persoane cercetate. Prezumtia de vinovatie se aplica astfel si celor care nu au savarsit vreodata fapte penale, dar si celor care au savarsit.
Dar aceasta baricada creata de sistem si menita sa ii intareasca pozitiile in mecanismul statului trebuia cumva upgradata si oficializata. Nu ajunge ca un anumit numar de procurori si cativa judecatori cazuti in plasa sistemului sa infranga, prin ceea ce fac sau chiar prin ceea ce spun, prezumtia de nevinovatie. Ea trebuie enuntata si impusa la nivelul mentalului colectiv de catre unul sau mai multe partide politice. Din acest motiv sau si din acest motiv a iesit din scutece Uniunea Salvati Romania.
Dar, iata, bomba astfel plantata a inceput sa se fasaie. Rand pe rand, apar informatii care il readuc pe Nicusor Dan la origine. Adica in proximitatea serviciilor secrete. Colaboratorii sai il urmeaza indeaproape pe acest traseu. Iar urmele cele mai evidente sunt urmele banilor.
Sistemul a ajuns in situatia extrem de grava in care a fost silit de catre Autoritatea Electorala Permanenta sa declanseze o ancheta penala, pentru moment in rem, asupra partidului domnului Nicusor Dan. Este vorba de gestionarea frauduloasa a banilor din campania electorala. Cu aceasta ocazie, presa a devenit mai atenta si a descoperit grave neconcordante si uriase semne de intrebare in declaratiile de avere si de interese al liderului USR. Ancheta in rem se va transforma, mai devreme sau mai tarziu, intr-o ancheta in personam. Iar sumele ciudate de bani consemnate in declaratii de avere succesive, asumate si semnate de Nicusor Dan, vor sta si ele la baza unor anchete.
Aplicandu-i lui Nicusor Dan si partidului sau logica pe care ei au promovat-o, deci aplicandu-le prezumtia de vinovatie, putem inca de pe acum spune, fara sa gresim deloc, ca Nicusor Dan si intreaga sa echipa sunt “penali”. Penali fiind, pentru ca – nu-i asa? – sunt supusi unor anchete ale procurorilor, ar urma sa le facem recomandarea pe care ei le-au facut-o cu obstinatie celorlalti.
Care este aceasta recomandare? Sa iasa imediat din politica. Avem nevoie de politicieni curati. Nu de politicieni “penali”. Ca urmare, consecventi cu ei, oamenii USR, in frunte cu Nicusor Dan, finantat, de acum la vedere, de catre serviciile secrete, ar face bine sa plece din Parlament. Sa elibereze pur si simplu 10% din locuri. In felul acesta, toata lumea ar avea de castigat. Nu tot ei au pledat pentru un Parlament mai mic? Si, in general, ar trebuie sa iasa din politica.
Acum stau si ma intreb daca acesti indivizi, pe care prezumtia de vinovatie i-a lovit ca un bumerang in cap, mai au ce cauta in Piata Victoriei. Pentru ca, in piata, se da o lupta impotriva coruptiei. Iar oamenii acestia sunt corupti. Pentru ca sunt supusi unei anchete penale. Si, in consecinta, sunt “penali”.
Autor: Sorin Roșca Stănescu
Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog