Site icon gandeste.org

BNR salveaza bancile straine cu banii Romaniei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, va anunta in curand lansarea unui nou tip de institutie financiara. Este vorba de “banca-punte”, care va prelua bancile cu probleme si le va salva de la faliment.

Romania s-a angajat fata de FMI ca pana la sfarsitul lunii octombrie 2011 sa reglementeze functionarea institutiei de tipul “bridge bank” (banca-punte) , care sa permita interventii rapide in sistemul bancar si sa-kl fereasca de efectul de contagiune in caz de criza finaciara. BNR se afla oarecum in intarziere, deoarece de astazi ar fi trebuit sa existe reguli clare pentru functionarea unei astfel de banci. In prezent sunt elaborate reglemtarile necesare functionarii unui astfel de “spital bancar”, care sa preia in regim de urgenta, peste noapte, orice institutie bancara aflata in pragul colapsului. Se pare ca aceasta “mama a bancilor ranite” va fi chiar Fondul de Garantare a Depozitelor, gandit initial sa le salveze economiile romanilor, in cazul in care banca la care au depus bani ar intra in incapacitate de plata.

Cate un faliment nu strica

Analistul economic Liviu Voinea de la Grupul de economie aplicata (GEA) a declarat, pentru “National”, ca desi pare utila, o astfel de banca-punte nu prea ar avea ce cauta in economia capitalista. “Bancile au invatat din aceasta criza financiara, care nu e a datoriilor suverane, ci a datoriilor private trecute la stat, ca oricat ar gresi, vor fi salvate. Bancile mai trebuie lasate sa si falimenteze, altfel se pun sub semnul intrebarii regulile economiei de piata”, ne-a declarat Voinea.

“Mama bancilor ranite”, in actiune

Banca-punte va fi o banca noua, cu durata de functionare limitata, cu gama completa de servicii autorizate si supravegheate de BNR. Noua institutieva prelua practic peste noapte banca in prag de colaps si va asigura continuitatea activitatii. De remarcat faptul ca noua banca trebuie sa evite intreruperea sau solicitarea rambursarii anticipate a creditelor in derulare, de la caz la caz. Scopul principal al bancii punte este de a gasi investitori privati eligibili care sa-i preia bilantul cat mai curand posibil, integral sau partial. Daca nu se poate gasi cumparator, activele bancii falimentare vor fi lichidate de Fondul de Garantare a Depozitelor.

Arpad Dobre
sursa: enational.ro

Exit mobile version