Site icon gandeste.org

Big Brother: China vrea să-și urmărească toți locuitorii cu ajutorul camerelor de supraveghere

China a cheltuit 470 de milioane de euro pe instrumentele de filaj doar în 2010. Beijing-ul vrea să monteze camere de supraveghere inclusiv în cinematografe şi teatre.

Doar în 2010, peste 10 milioane de camere de supraveghere au fost montate în China, potrivit estimărilor companiei de consultanţă IMS Research. China a cheltuit în jur de 470 de milioane de euro pentru camerele de supraveghere cumpărate în 2010. Pe piaţa chineză a echipamentelor de profil s-au rulat 1.2 miliarde de euro doar în 2010. Mai mult, piaţa locală de profil va creşte cu 20% pe an, susţine aceeaşi companie de consultanţă.

Milioanele de camere de supraveghere înregistrează meticulos fiecare pas al chinezilor, fiind prezente pe străzi, în magazine, şcoli. Recent, poliţia din Beijing a solicitat şi supermarketurilor şi mall-urilor să instaleze propriile camere de supraveghere, desigur, din raţiuni de securitate, susţin oficialii chinezi.

Isteria camerelor de supraveghere a început în sectorul public, oficialităţile invocând declarativ utilitatea lor pentru a ţine în frîu furturile şi intoxicaţiile alimentare. Dar marea supraveghere orwelliană nu se opreşte aici. Din contră! Autorităţile chineze au solicitat şi companiilor să monteze camere de supraveghere şi mai mult – au cerut acestora să armonizeze sistemul de monitorizare cu al lor.

În ultimii 5 ani, milioane de camere de supraveghere au fost deja montate. În luna mai, Shanghai anunţa că în spatele camerelor stă o echipă formată din 4.000 de specialişti, care monitorizează înregistrările în timp real şi asigură continuitatea muncii cu precizie elveţiană.

Doar oraşul chinez Chongqing a anunţat că va monta alte 500.000 de camere până în 2014, pentru că cei 310.000 de „ochi digitali” nu sunt suficienţi. Toată afacerea va costa în jur de 1.7 miliarde de euro.

Autorităţile din Inner Mongolia susţin că vor monta alte 400.000 de camere până în 2012.

Într-un singur district din oraşul Changsha, sunt 40.000 de camere instalate. Adică o cameră la 10 locuitori.

China intenţionează să creeze o bază de date care să conţină informaţii despre fiecare din cei 1.34 miliarde de locuitori ai săi. Baza de date va conţine informaţii despre istoricul taxelor plătite, istoricul academic şi profesional al chinezilor, numărul de maşini şi numărul de proprietăţi deţinute de aceştia.

Argumentul invocat de oficialii chinezi pentru a-şi legitima abuzurile sistematice în viaţa chinezilor – poliţia a reuşit să prindă 6.000 de infractori doar în 2010, datorită camerelor de supraveghere.

sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version