Site icon gandeste.org

Băsescu: 300.000 de bugetari trebuie daţi afară

Traian Băsescu: „Fraţilor, trebuie să reduceţi cu 20 la sută numărul de angajaţi”. FMI ne cere reducerea cheltuielilor statului cu 2,4 miliarde euro pe an, concedierile colective generează o economie de doar 1 miliard.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut joi, imperativ, premierului Boc să trimită în şomaj o cincime dintre oamenii păstraţi în sistemul bugetar de algoritmul coaliţiei la guvernare. Somaţia sa vine pe fondul impunerilor FMI, care au cerut Guvernului să reducă cheltuielile statului cu 2,4 miliarde de euro.

“O să fiu sincer şi o să spun că intenţionez să mai ţin în braţe, deşi nu-mi place ce se întâmplă, această coaliţie. Dar nu pot accepta tergiversarea aplicării unor măsuri deja discutate.” a afirmat Băsescu în cadrul unui interviu acordat RRA. El a susţinut că paleative de genul reducerii unor sporuri salariale “sunt simple poveşti”. “Guvernul trebuie să se comporte cu toată seriozitatea şi să diminueze masiv aparatul de stat, trimiţând în şomaj un număr mare de funcţionari, publici şi contractuali, care

încarcă inutil ştatul de plată şi cheltuielile din bugetul de stat.” a spus Băsescu. El a precizat însă că doar premierul este îndreptăţit să ia aceste măsuri. “Boc trebuie să ia decizia, acolo se află puterea executivă. Eu pot doar să le spun aşa:

Concedierea bugetarilor nu e de ajuns

Concedierea a 20% din personalul bugetar ar putea aduce, până la sfârşitul acestui an, o economie de un miliard de euro la bugetul de stat. Deşi suma pare mică, ea depăşeşte nivelul total al investiţiilor făcute de stat în economie din surse proprii (fără a include fondurile UE şi bugetele autorităţilor locale) în primele şase luni ale acestui an, de 880 de milioane de euro. Bugetul alocat cheltuielilor cu salariilor pentru anul în curs este de circa 43 miliarde de lei, respectiv 10 miliarde de euro.

Reducerea bugetului de salarii cu 20% prin concedierea unei cincimi dintre angajaţii la stat, circa 280.000 dintr-un total de 1,4 milioane, nu va fi însă suficientă pentru a mulţumi oficialii FMI prezenţi la Bucureşti. Reprezentanţii Fondului au cerut Guvernului să reducă cheltuielile statului cu 1-2% din PIB, respectiv cu până la 2,4 miliarde de euro, în special din bugetele autorităţilor locale. Conform estimărilor actuale PIB-ul României ar putea fi de circa 120 de miliarde de euro în 2009.

“Negociatorii Fondului au avut o atitudine flexibilă în privinţa majorării deficitului bugetar, indicând că vor accepta revizuirea acestui indicator, dar au cerut şi o reducere de 1-2% din PIB a cheltuielilor publice, arătând că au fost înregistrate depăşiri ale cheltuielilor mai mult la nivel local. Zona din care vor fi tăiate cheltuielile trebuie stabilită de partea română, oficialii FMI fiind interesaţi doar ca această reducere să fie efectuată”, au declarat surse participante la discuţii, citate de Mediafax.

În primele cinci luni ale acestui an statul a cheltuit aproximativ 18 miliarde de euro, cu aproape 7% mai mult decât anul trecut, în condiţiile scăderii veniturilor la stat cu acelaşi nivel, 6,9%, respectiv cu peste 1,1 miliarde de euro.

Info
300 de milioane de euro, cheltuielile cu şomajul lor

Din economia de un miliard făcută prin concedierea lor însă, o treime ar putea fi anulată de ajutorul de şomaj care ar urma să fie acordat dacă toţi cei 280.000 de bugetari concediaţi s-ar duce la Forţele de muncă. La un ajutor de şomaj mediu la nivel naţional de 518 lei, circa 123 de euro, statul va cheltui peste 200 de milioane de euro pentru şomajul acestor bugetari în jumătate de an. Cum durata minimă a acordării acestui ajutor social a fost prelungită recent de la şase la nouă luni, statul ar putea cheltui în total pe şomajul bugetarilor concediaţi circa 300 de milioane de euro. Concedierea unei cincimi dintre bugetari ar duce la explozia şomajului cu aproape 50%, în condiţiile în care în iunie erau înregistraţi circa 548.000 de şomeri.

Marian SULTĂNOIU, Victor ROTARIU
sursa: gandul.info

Exit mobile version