“Parlamentul si o parte din mass-media romaneasca nu au respect pentru domnia legii”. Sunt cuvintele lui James Hamilton, fostul procuror-sef al Irlandei, presedinte al Asociatiei Internationale a Procurorilor si expert UE pe probleme de lupta impotriva coruptiei. In cadrul audierilor privind MCV din Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, Hamilton a laudat DNA, dar si ICCJ, insa a criticat dur politicienii romani.
Elita politica nu vrea sa scape de coruptie
„In septembrie am constatat ca in sfarsit DNA obtine rezultate reale, in anii precedenti erau multe cazuri pe teava”, a spus Hamilton, care este unul dintre evaluatorii din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). „Exista insa forte foarte puternice in societatea romaneasca care ar vrea ca lucrurile sa revina la situatia dinainte”, a afirmat fostul procuror-sef al Irlandei, nominalizand printre acestea “majoritatea fortelor politice din Romania”.
Hamilton a atras atentia asupra faptului ca foarte probabil, in lipsa MCV, sistemul judiciar romanesc ar reveni la situatia dinainte. Printre problemele punctuale indicate de expertul irlandez se numara imunitatea politicienilor, care “trebuie reconsiderata si limitata”, deoarece “parlamentarii se protejeaza intre ei”. “Elita politica din Romania nu doreste cu adevarat sa rezolve problema coruptiei”, a spus Hamilton, insistand ca Romania ar trebui sa implementeze recomandarile Comisiei de la Venetia, in cadrul careia el insusi a fost reprezentant al Irlandei. In urma cu un si jumatate, Comisia a recomandat tarii noastre ca imunitatea parlamentara sa vizeze doar opiniile senatorilor si deputatilor.
Parlamentul nu are respect pentru justitie
“Trebuie gasite solutii pentru ca Parlamentul sa respecte deciziile Curtii. Am avut un caz recent in careSenatul a refuzat sa implementeze decizia ICCJ”, a mai spus Hamilton “Parlamentul Romaniei nu respecta domnia legii”.
Fostul procuror s-a referit si la problemele de jurisdisctie a instantelor, care duc la dosare care se intind pe ani de zile din cauza amanarilor. Hamilton a spus si ca nu toti cei din sistem inteleg legile, ceea ce duce, de pilda, la ineficienta in confiscarea averilor dobandite ilicit, si s-a referit la atacurile mass-media la adresa justitie, spunand ca acestea denota “lipsa de respect fata de domnia legii” din partea unora dintre institutiile de presa.
De ce DNA nu se poate baza pe servicii
“E important ca DNA sa aiba proprii investigatori”, a atras atentia in final Hamilton. “Nu e bine ca DNA sa se bazeze pe servicii, deoarece informatia oferita de acestea ar putea fi selectiva. Aceste servicii au alta agenda decat procurorii. De pilda, daca descopera ca cineva comite ilegalitati, pot avea interesul sa pastreze acea persoana ca informator.”
In cadrul acelorasi audieri, Catherine Day, secretar general al Comisiei Europene, a spus ca „Romania continua sa inregistreze progrese in aplicarea MCV” iar „combaterea coruptiei la nivel inalt este impresionanta”. De asemenea, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus ca in 2014 a fost inregistrat cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati de procurorii anticoruptie, iar ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca Romania a depasit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidand sistemul, si nu mai este nevoie sa fie in defensiva pe acest subiect.
Sursa: Stirileprotv.ro