Site icon gandeste.org

Au început explorările de gaze de şist şi nu ştie nimeni? Serie de 9 cutremure în zona Galaţi, la adâncime de 5 kilometri

Exploatările petroliere, instabilitatea solului, şi inundaţiile din ultimele săptămâni din zona Galaţi sunt factorii luaţi în calcul de specialişti pentru cele nouă cutremure produse în ultima perioadă în zona Galaţi.

Toate cele nouă cutremure s-au produs în aceeaşi zonă epicentrală.

Exploatările petroliere presupun fracturarea hidraulică, de pe urmă cărora apar astfel de cutremurie de mică intensitate, la adâncime de 5-10 kilometri.

Situaţia seismelor produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi este monitorizată de către autorităţi şi nu există motive de panică, a declarat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit, luni, la Guvern ca urmare a avertizărilor meteo.

“Nu trebuie nimeni să intre în panică, suntem în monitorizarea fenomenelor şi tot ceea ce ţine de instituţiile statului şi de partea tehnică facem”, a spus Ponta.

El a cerut administraţiei locale din Galaţi să transmită populaţiei un mesaj de calm, susţinând că “tentaţia spre extraordinar apare şi în rândul nostru, şi în rândul presei”.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a înregistrat luni, la ora 08.01, în zona Galaţi, unde în septembrie au fost înregistrate alte opt seisme, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a avut intensitatea II în zona epicentrală şi s-a produs la o adâncime de cinci kilometri, a precizat Institutul Naţional pentru
Fizica Pământului.

Oraşele apropiate de epicentrul seismului sunt Galaţi (20 de kilometri), Brăila (28 de kilometri), Măcin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) şi Focşani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 21.10, la o adâncime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galaţi, la 27 de kilometri de Brăila, la 36 de kilometri de Măcin, la 53 de kilometri de Tecuci şi la 57 de kilometri de Focşani.

În luna septembrie au avut loc alte şapte cutremure în zona Galaţi, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind înregistrat în 27 septembrie.

În 25 septembrie s-au produs patru cutremure în zona Galaţi, la ora 3.36 – de 3,3 grade pe scara Richter, la ora 5.50 – de 3,4 grade, la 17.05 – de 2,8 grade şi la 18.43 – de 3,2 grade.

Alte două cutremure s-au produs în zona Galaţi în 23 septembrie, având magnitudinea de 2,8 şi, respectiv, 3 grade pe scara Richter.

Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă „Science”, fracturile hidraulice legate de exploatarea resurselor naturale ar putea provoca cutremure de pământ. Se confirma: frackingul determina producerea de cutremure si haos seismic!

Cutremure majore la mii de kilometri departare pot declansa cutremure reflex în zonele în care fluide au fost injectate în sol in cadrul unor exploatari de gaze de sist (fracking) sau in urma altor operatiuni industriale, potrivit unui studiu publicat în revista Science, joi.

Studii anterioare, mentionate într-un material recent Mother Jones, autor Michael Behar, au demonstrat ca injectarea de fluide in pamant poate creste seismicitatea unei regiuni.Acest ultim studiu arata ca cutremurele din zone îndepartate pot genera cutremure mai mici in ariile in care fluidele caracteristice frackingului au fost pompate în subteran.

Deseurile lichide rezultate in urma frackingului “actioneaza ca o perna sub presiune“, a declarat un autor principal al studiului.

Oamenii de stiinta au analizat trei cutremure mari: cutremurul Tohuku-oki din Japonia în 2011 (magnitudinea 9), Maule în Chile în 2011 (o magnitudine 8,8), si Sumatra din Indonezia în 2012 (cu o magnitudine de 8,6). Ei au descoperit ca, chiar si 20 luni mai târziu, aceste cutremure majore au declansat cutremure mai mici în zone din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, unde fluide de fracking au fost pompate în subteran pentru extragerea de energie.

[Fluidele] de acest tip actioneaza ca o perna sub presiune,” a explicat principalul autor al studiului, Nicholas Van der Elst de la Observatorul Pamantului Lamont-Doherty din cadrul Universitatii Columbia (Statele Unite). “Acestea [lichidele n.n.] favorizeaza alunecarea mai usoara a faliilor.

Constatarile acestui studiu nu sunt în întregime surprinzatoare, a spus Van der Elst.Oamenii de stiinta stiu de mult timp ca in zonele in care se manifesta in mod natural presiuni ridicate generate de fluide in straturile de sub crusta, cum ar fi Yellowstone, de exemplu, se poate observa o crestere a activitatii seismice, dupa un cutremur puternic, chiar daca acesta a avut loc intr-o zona foarte indepartataDar aceasta este prima data cand au gasit o legatura intre cutremure de la distanta si activitatile seismice (cutremurele) ce au loc în zonele în care activitatea umana a generat cresteri ale presiunii in fluide prin efectuarea de “injectii” in subteran.

Asemenea cutremure se intampla în locuri unde presiunea fluidulelor de sub crusta este în mod natural ridicata, asa ca nu suntem atât de surprinsi ca se întâmpla si în locuri unde presiunea fluidulelor de adancime a fost marita în mod artificial“, a spus el.

Studiul a analizat in mod special zona Praga, Oklahoma, care are loc de cinste în articolul lui Behar (mentionat anterior). Studiul leaga cresterea cutremurelor din Praga, care are un numar semnificativ de sonde de injectie in jur, de cutremurul din Chile, care a avut loc in 27 februarie 2010. De asemenea, studiul a constatat cum cutremure mari în Japonia si Indonezia au declansat cutremure în zonele din vestul Texasului si in sudul Colorado, zone presarate cu foarte multe sonde de injectie.

Studiul prezinta “dovezi suplimentare ce arata ca fluidele injectate in sol in cadrul procesului de extragere a gazelor de sist (fracking) conduc într-adevar la cresterea cutremurelor din aceste zone“, a spus Van der Elst.

Autor: Thomas Dinca
Surse: Ziarul Financiar și Razboi intru Cuvant

Exit mobile version