Neurologii spun că au fost abordaţi de Royal Society, academia de ştiinţe din Marea Britanie, şi li s-a cerut să studieze dacă ultimele descoperiri din domeniu ar putea fi utilizate în scopuri militare. În particular, li s-ar fi cerut să analizeze efectele unor “substanţe chimice cu efect incapacitant”.
Oamenii de ştiinţă se tem că Guvernul britanic ar putea exploata o scăpare din Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice, din 1993.
Aceasta stipulează că substanţele chimice cu efect nociv nu pot fi folosite în război, însă există excepţii când vine vorba de aplanarea conflictelor domestice, cum ar fi gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine în timpul protestelor de stradă.
De obicei, în Marea Britanie sunt folosite doar gaze lacrimogene, care afectează ochii şi căile respiratorii, însă neurologii în cauză spun că Royal Society ar plănui dezvoltarea unor substanţe mai puternice, similare cu cele folosite de trupele ruseşti în situaţiile în care există luări de ostatici.
În 2002, trupele ruseşti au folosit un agent chimic necunoscut pentru a pătrunde în teatrul Dubrovka, din Moscova, unde un grup de terorişti ceceni ţineau ostatici peste 900 de persoane.
125 dintre ostatici, alături de 40 de terorişti au decedat, atunci, în timpul operaţiunii, majoritatea din cauza asfixierii.
“Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi arate clar poziţia în ceea ce priveşte noile interpretări ale Royal Society privind Convenţia Interzicerii Armelor Chimice”, se arată într-un comunicat al neurologilor.
Potrivit biochimistului Rod Flower, unul dintre oamenii de ştiinţă, ultimele descoperiri despre natura creierului uman permit numeroase metode de incapacitare a oamenilor cu ajutorul substanţelor chimice.
sursA: jurnalul.ro