Site icon gandeste.org

Americanii încearcă să ascundă adevărul: Rezervele de petrol, secătuite

Lumea se află mult mai aproape de epuizarea zăcămintelor de petrol decât susţin estimările oficiale, iar Statele Unite încearcă să cosmetizeze situaţia reală pentru a nu crea panică.

O sursă din interiorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA) afirmă că Washingtonul a încercat cu succes să-i convingă pe experţii IEA să minimizeze iminenta criză a ţiţeiului şi, în acelaşi timp, să maximizeze şansele de descoperire a unor noi zăcăminte. Informaţiile oferite de sursa care a dorit să-şi păstreze anonimatul sunt de natură să ridice numeroase semne de întrebare legate de raportul Agenţiei, „World Energy Outlook“, care va fi făcut public în cursul zilei de miercuri.

Documentul IEA, o evaluare a resurselor energetice de care dispune planeta, este utilizat de numeroase guverne din întreaga lume ca ghid al politicilor lor energetice şi de mediu.

Principala îndoială vizează prognoza formulată în precedentul raport, care foarte probabil va fi reluată şi în ediţia de anul acesta, potrivit căreia nivelul de extracţie poate fi mărit de la 83 de milioane de barili pe zi la 105 milioane. Vocile critice susţin de multă vreme că prognoza IEA nu este realistă, nefiind sprijinită de dovezi ferme, subliniind că perioada de maximum extractiv a fost deja depăşită.

Chiar şi autorităţile energetice din unele ţări dezvoltate acordă acum mai mult credit teoriei „vârfului petrolier“, până nu de mult ridiculizată ca fiind „conspirativă“. „IEA prognoza în 2005 că producţia de ţiţei va atinge 120 de milioane de barili pe zi în 2030, dar a redus treptat această valoare la 116 milioane, apoi la 105 milioane de barili anul trecut“, declară sursa într-un interviu exclusiv acordat cotidianului britanic „The Guardian“.

„Valoarea de 120 de milioane era aberantă, dar chiar şi cea vehiculată astăzi este mult mai mare decât ar putea fi justificat, iar IEA ştie acest lucru“, a spus oficialul. „Mulţi oameni din interiorul organizaţiei sunt convinşi că până şi menţinerea unui nivel extractiv de 90-95 milioane de barili pe zi ar fi imposibilă, dar există temerea că pieţele bursiere vor fi cuprinse de panică dacă prognoza ar scădea respectiva valoare“.
„Americanii se mai tem şi de sfârşitul supremaţiei ţiţeiului deoarece aceasta ar submina puterea pe care o au asupra resurselor petroliere“, a adăugat el. O altă sursă importantă din IEA, care a părăsit Agenţia, dar tot nu doreşte publicarea numelui său, a adăugat că imperativul în interiorul organizaţiei era „să nu-i supărăm pe americani“. Dar, a adăugat el, toată lumea ştia că nu a mai rămas prea mult petrol în lume.

„Suntem deja în zona vârfului petrolier. Cred că situaţia este foarte gravă“, a subliniat al doilea fost înalt oficial al IEA. Importanţa cifrelor oferite de Agenţie constituie un motiv de laudă pentru IEA, care pe pagina sa de Internet scrie că „guvernele şi industriile din întreaga lume au ajuns să se bazeze pe estimările“ consemnate în World Energy Outlook. Într-adevăr, aproape toate guvernele occidentale preferă să folosească valorile servite de IEA în locul estimărilor proprii, mai ales atunci când susţin că rezervele de ţiţei sunt mai mult decât suficiente chiar şi pe termen lung, notează „The Guardian“.

sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version