In loc sa ia partea SUA in marile probleme internationale, aceste patru democratii sunt mai degraba tentate sa se coalizeze cu China si Iranul, doua exemple de puteri autoritare, scrie Financial Times.
Americanilor le place sa creada ca democratiile lumii le vor impartasi valorile si opiniile cu privire la afacerile internationale. Unii dintre consilierii presedintelui american Barack Obama spera in formarea unei ligi internationale a democratiilor.
Realitatea insa ii contrazice pe strategii americani. La summitul climatic de la Copenhaga, Brazilia, Africa de Sud si India au decis ca statutul lor de natiuni in curs de dezvoltare este mai important decat statutul de democratii.
Adoptand pozitia Chinei, cele trei state au explicat ca este nedrept ca tarile sarace sa accepte o intelegere prin care s-ar angaja sa emita mai putine gaze de sera decat SUA sau UE, mai ales ca statele occidentale industrializate sunt responsabile de cea mai mare cantitate de gaze poluante emise in atmosfera.
Neintelegerea climatica nu este un exemplu singular. Niciunul din cele patru state, cele mai importante democratii in America Latina, Africa, Asia si Orientul Mijlociu extins, nu face parte dintr-o liga a democratiilor si nici nu este un aliat de incredere al SUA.
In trecut, presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a facut afaceri banoase cu China, a vorbit calduros despre presedintele venezuelean Hugo Chavez si l-a felicitat pe liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad pentru victoria in alegerile prezidentiale – toate, actiuni care i-au enervat pe americani.
Sud-africanii s-au alaturat in mod frecvent Chinei si Rusiei in Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca rezolutii privind drepturile omului si a proteja regimuri autoritare in Zimbabwe, Uzbekistan si Iran.
Turcia, odinioara un aliat strategic al americanilor si considerata a fi singura democratie musulmana, seculara si pro-occidentala, nu mai este un partener de incredere al SUA. Sondajele de opinie arata ca inca de cand America a invadat Irakul turcii au inceput sa nutreasca sentimente anti-americane. Guvernul turc are relatii cu dusmanii regionali ai Americii – Hamas, Hezbollah, Iran – si o atitudine ingrijoratoare fata de Israel.
In fine, liderii Indiei par sa se bucure la gandul ca au o “relatie speciala” cu SUA. Insa si indienii se raliaza in mod frecvent impotriva Americii intr-o serie de chestiuni internationale, de la schimbarea climatica la comertul international si sanctiunile impotriva Iranului.
Aceasta situatie este data de faptul ca Brazilia, Africa de Sud, Turcia si India sunt state a caror identificare drept democratii este pusa in balanta cu eticheta de natiuni in curs de dezvoltare, care nu fac parte din lumea occidentala. Guvernele lor s-au adaptat la globalizare, insa retin suspiciunile vechi cu privire la capitalismul global si SUA.
Ana Ilie
sursa: ziare.com