Niciodata, din 1989 incoace, nu a fost rostit un discurs cu implicatii mai grave decat cel rostit la Tusnad de Marko Bela, senator in Parlamentul Romaniei si membru in Comisia de relatii externe, fost vice prim-ministru al Guvernului Romaniei (coordonator al problemelor europene) si Presedinte al UDMR. Cetatean al unei tari membre UE si NATO, el a afirmat ca, in opinia sa, in evolutia Romaniei in urmatorii 20 de ani, “marea sarcina” este “demontarea totala” a statului.
“RomAnia trebuie regionalizata, fostele regiuni trebuie restructurate si sa li se dea competente teritoriale. Nu este suficient sa acordam competente mai largi autoritatilor locale, trebuie facuta o noua regionalizare in care Ardealul sa fie o entitate distincta, la fel si celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea… Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare, impreuna cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este si federalizarea, care pentru unii este ca un postav rosu, dar trebuie sa vorbim despre asta si vedeti ca eu vorbesc cu mare precautie”, a declarat presedintele UDMR.
Ce InseamnA asta, in termenii “descentralizarii totale” pe care o cere in numele UDMR-ului? In primul rand, revenirea din punct de vedere administrativ la conceptul de regiuni istorice, asta presupunand posibilitatea ca fiecare dintre acestea, ca pe vremuri inainte de Unirea Principatelor si de Marea Unire, sa revina la un statut de cvasi-independenta, prim pas legal in ce priveste federalizarea tarii. Si apoi, eventual dupa cei 20 de ani evocati ca termen de realizare al lucrarii, sa vedem cum se naste o miscare independentista in teritoriile sau regiunile in care Marko Bela cere de acum instaurarea limbii maghiare ca a doua limba oficiala alaturi de romana. Mai ales ca a mai si cerut ca o serie de domenii (sanatatea, invatamantul, politia) sa intre deja in subordinea noilor autoritati complet descentralizate. Laszlo Tokes sprijinind ideea si sustinand ca astfel se poate si trebuie curmat “procesul de colonizare” efectuat acum de autoritatile romane.
Este foarte grav si deloc in spirit european. Daca se vorbea despre descentralizare in favoarea unor regiuni de dezvoltare, atunci argumentele aveau un sens. Dar aici discutia se poarta foarte clar si fara niciun fel de ambiguitate posibila in termenii revendicarilor clasice de tip autonomist care au adus atatea conflicte si tragedii in istoria spatiului balcanic. In acest context, asocierea pe care o face el intre ideea statului national si reintoarcerea pe scena europeana a nationalismului si miscarilor de extrema-dreapta (si avea dreptate, referindu-se eventual la Ungaria) este pe cat de primejdioasa, pe atat de nedreapta. Asta pentru ca, daca respectam aceasta logica, trebuie blamate in mod egal toate statele europene care nu au un regim federal dar care au minoritati pe teritoriul lor, inclusiv Ungaria…
Mi se pare de-a dreptul incredibil ca europarlamentarii romani nu au reactionat. Mi se pare jignitor pentru ceea ce ar trebui sa reprezinte interesele politice supreme ale natiunii romane. In plus, problema este deja mutata la Bruxelles, zona in care Marko Bela a anuntat ca-si va concentra eforturile. Se poate, deoarece UDMR este membru PPE, Tokes fiind acum coleg de banca cu cei de la PDL, salutat cu toata prietenia si consideratia de Theodor Stolojan in sedinta inaugurala a grupului PPE. Intre timp, huiduielile si fluieraturile de la Tusnad nu l-au vizat doar pe Traian Basescu ci intregul popor roman incremenit intr-un gest de neputinta si nestiinta a jocurilor europene, anihilat de jocurile subterane pentru campania prezidentiala. Intre timp, scenariul lor merge neabatut inainte.
Cristian UNTEANU
sursa: ziua.net