Schimbarea de Guvern decisa de majoritatea parlamentara lasa in urma o serie de mistere de mare anvergura, ramase nedezlegate. Si cateva intrebari cardinale la care, daca nu avem un raspuns, este extrem de greu sa intelegem ce s-a intamplat. Si sa prognozam ce urmeaza sa se mai intample. Cu alte cuvinte, daca nu avem raspunsuri la intrebari, nu putem sti nici in ce directie se va indrepta guvernarea.
A fost schimbat un Guvern dintr-un motiv explicit, argumentat temeinic, asa cum nu s-a mai intamplat altadata, referitor la lipsa sa de performanta si a fost ejectat un premier, pentru ca, s-a spus insistent, lucra sub dubla comanda. Noul Executiv nu se mai raporteaza insa la acelasi program de guvernare. Din simplul motiv ca, in unele din datele lui esentiale, acest program de guvernare s-a schimbat peste noapte. Prin urmare, e greu de spus si e si mai greu de evaluat, in viitor, daca se va produce sau nu o recuperare a ramanerilor in urma. Dar nu numai schimbarea de program de guvernare ridica semne de intrebare. Ci si modul in care a fost alcatuita noua componenta de la Palatul Victoria. In echipa noua, se afla, pe langa cativa ministri performanti, conform raportului de evluare, si mai multi ministri contraperformanti, conform aceluiasi raport de evaluare. De ce au fost schimbati unii? De ce au ramas altii?
Extrem de interesanta este si istoria zbuciumata a dublei comenzi. Sorin Grindeanu nu era bun, intrucat, in frunte cu Liviu Dragnea, multi lideri PSD au presupus, si au avut toate argumentele in acest sens, ca acesta era prizonierul statului paralel. Si executa de prea multe ori ordinul pe unitate. In consecinta, a fost adus un nou prim-ministru, despre care exista mult mai multe argumente decat in primul caz ca se afla sub dubla comanda. Dar, pentru conducerea PSD, ceea ce a fost rau in primul Guvern este bun in cel de-al doilea.
S-a vorbit si se vorbeste insistent, si pe buna dreptate, despre parteneriatul strategic consolidat cu Statele Unite, care trebuie sa dobandeasca, cat mai curand posibil, si o vizibila dimensiune economica. Pe lista investitorilor din Romania, Statele Unite sunt abia pe locul 14. Si totusi, imediat dupa vizita presedintelui Klaus Iohannis la Washington, Guvernul a incheiat un parteneriat extrem de important. Dar nu cu parteneri americani. Ci cu parteneri germani. Si asta s-a intamplat tocmai in industria de aparare. Vom fabrica autotransportoare blindate, la Moreni, nu in asociere cu o firma de profil din Statele Unite, ci in cadrul unei societati mixte, cu un concern german. Am putea sa ne imaginam ca si aceasta optiune ar fi stat la baza deciziei lui Liviu Dragnea de a-l debarca pe Sorin Grindeanu. Dar, daca am face astfel, am comite o mare greseala. Pentru ca la ceremonia de la Moreni s-a aflat insusi presedintele PSD. Care a binecuvantat afacerea. Mai mult, operatiunea a fost initiata chiar de catre Mihai Tudose, pana de curand ministrul Industriei. Si chiar Mihai Tudose este cel ales sa conduca noul Guvern.
Intrucat nu avem niciun raspuns la asemenea intrebari, carora, va rog sa ma credeti, li se pot adauga multe altele, cred ca cel mai prudent si mai intelept lucru este sa ne imaginam ca am asistat pur si simplu la un razboi intre servicii. Sau chiar la un razboi intre aripi ale aceluiasi serviciu. Si nu, asa cum credeam, la o dubla tentativa a PSD de a-si indeplini cu indarjire programul de guvernare si de a evolua in afara influentei dominante a serviciilor secrete.
Autor: Sorin Rosca Stanescu
Sursa: Sorin Rosca Stanescu Blog