Site icon gandeste.org

Alexis Tsipras – un Che Guevara european

Alexis Tsipras este, de departe, cel mai vehiculat nume din politica europeană în ultimele luni. Premierul grec a reușit, într-un timp foarte scurt, să se impună ca o personalitate europeană.  Acesta este primul lider al unui stat mic ce reușeste să seteze agenda europeană și care, prin dinamism, carismă și deciziile luate, câștigă simpatia unei părți consistente din Europa.

Alexis Tsipras este genul de personaj pe care ori îl iubești ori îl urăști. În acest moment, premierul grec nu are un corespondent în politica europeană, care se bazează, în general, pe lideri cu o priză scăzută la public, care ajung în funcții cheie după ce trec prin aparatul de stat și care nu reușesc să stârnească emoții electoratului.

Tsipras în schimb a fost propulsat în fruntea executivului grec tocmai de carismă și de modul total diferit de abordare al problemelor pe care Grecia le are cu Uniunea Europeană și organismele financiare mondiale (FMI și Banca Monială).

Un element de evidențiat în caracterizarea premierului elen este tocmai modul diferit de gândire și abordare a problemelor. Acesta este tânăr (40 ani) și este mai mult un activist decât un om politic. Tsipras este mult mai aproape de Che Guevara decât de Donald Tusk, președintele Consiliului European, considerat cel mai bun produs al noii generații de lideri europeni.


Militant la 16 ani

În anul  1989 Alexis Tsipras se alătură organizaţiei de tineret a Partidului Comunist Elen (KKE). Un an mai tarziu, în 1990 acesta este elev al liceului multi-disciplinar Ampelokipoi si este unul dintre inițiatorii protestelor din Atena împotriva ministrului educației, Vasilis Kontogiannopoulos.

În timpul facultății se alătură partidului “Alianţa Stângii şi a Progresului” iar în 1995 este ales în Consiliul Național al Uniunii Studenților din Grecia.

Anul 2006 este momentul lansării lui Alexis Tsipras în politica mare. Acesta candidează la fucția de primar al Atenei, din partea partidului “Alianţa Stângii şi a Progresului și obține 10,5 % din voturi, de trei ori mai mult decât scorul obișnuit al partidului.

În 2007 părăseste “Alianţa Stângii şi a Progresului” și se alătură  grupului de partide și mișcări de stânga, Syriza. În 2013 reușește să tranforme Syriza în partid politic unitar, iar în 2014 câștigă alegerile legislative.

Urmărind biografia lui Tsipras putem observa cât de exactă a fost caracterizarea făcută de cotidianul francez Le Figaro:

Poate multe dintre deciziile premierului elen ridică semne de intrebare, mulți consideră felul său de face politică unul extrem, dar nimeni nu poate nega că Tsipras a schimbat ceva în mecanismele Uniunii Europene și că statul grec condus de el a creat un precedent ce va fi folosit, într-un fel sau altul, de statele marginale ale UE pentru viitoare negocieri.

Autor: Cristi Rosu

Cristi Roșu este masterand al Facultății de Filosofie, Universitatea din București, la specializarea Studii de dezvoltare internaţională şi etica relaţiilor internaţionale. Este interesat de teoria relațiilor internaționale, filosofia conflictului și teoria jocurilor.

Exit mobile version