Site icon gandeste.org

Alba-neagra cu fonduri europene. Proiecte respinse ilegal

Din 2007, nivelul absorbţiei fondurilor europene de către România este catastrofal. Nu numai din cauza faptului că nu ştim să facem proiecte eligibile. Una dintre cauze este şi faptul că proiectele sunt aprobate de organismele intermediare (OI) din diferite ministere numai după ce solicitantul dă “zeciuiala” celor care îşi pun valoroasa semnătură pe aprobarea proiectului. Altfel, dacă omul de afaceri chiar crede că a întocmit proiectul conform tuturor regulilor, regulamentelor şi ghidurilor europene şi că merită ca proiectul său să fie aprobat şi, tocmai de aceea, nu se simte şi nu cedează – anticipat, zece la sută din valoarea proiectului, riscă să fie amânat ani de zile sub diferite pretexte, să fie purtat pe drumuri într-o bătaie de joc.

Cazul prezentat în continuare de cotidianul.ro poate fi ilustrativ pentru sute de întreprinzători care s-au lăsat păgubaşi în solicitarea de bani europeni ba, mai mult, au renunţat şi la afaceri. Caz al unui proiect al cărui dosar dimineaţa era corect întocmit şi aprobat iar după-amiază era respins deoarece erau greşeli în el!

În septembrie 2010, firma SC Nico-Stil SRL din Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, a depus un proiect pentru achiziţionarea unor utilaje moderne necesare desfăşurării activităţii sale de bază – forarea de puţuri. Astfel, directorul firmei, Ilie-Marian Catană, întocmeşte proiectul “Creşterea competitivităţii firmei SC Nico-Stil SRL prin achiziţionarea de echipamente moderne pentru activitatea de forare puţuri” şi îl depune la OI-IMM din cadrul Ministerului Economiei, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) 2007- 2013. Proiectul făcea parte din “operaţiunea – sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile” iar schema de finanţare era “sprijin financiar în valoare de până la 1.075.000 lei acordat pentru investiţii în întreprinderile mici şi mijlocii.”

Simpla înşiruire a demersurilor şi datelor la care acestea au avut loc poate face şi mai limpede bătaia de joc la care sunt supuşi micii întreprinzători români care vor să atragă fondurile europene constituite şi din contribuţiile pe care România le plăteşte la UE.

Având în vedere tot acest carusel al bătăii de joc în care proiectul a fost băgat de “specialiştii” Ministerului Economiei şi în care firma a pierdut timp, bani şi oportunităţi de afaceri, pe 9 martie 2012, conducerea firmei depune la OI-IMM, sub nr. 262690, contestaţia la adresa de respingere, constestaţie la care nici până la această dată nu a primit un răspuns avizat şi motivat!

În cele din urmă, directorul firmei s-a adresat şi noului ministru pentru Fonduri Europene, Eugen Teodorovici, rugându-l să fie “sprijinit în reanalizarea proiectului şi să constataţi că motivaţiile respingerii iniţiale a acestuia sunt nelegale şi netemeinice, fără o analiză concretă bazată pe realităţile demonstrate prin documentele transmise”.

În concluzie, cu toate că România se află pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene, foştii demnitari şi înalţi funcţionari portocalii cu putere de decizie în absorbţia fondurilor europene au acţionat ca şi cum nu s-ar fi dorit implementarea proiectelor viabile şi de interes pentru România.

Trebuie să amintim la final că directorul general Gabriel Răsvan Toader, despre care scrie directorul firmei din Olt, este un taliban băsescian. În perioada primei suspendări a lui Băsescu, cea din 2007, mama lui Toader i-a pus la dispoziţie lui Băsescu vila în care acesta şi-a făcut sediul de campanie. Iar soţia lui, Mihaela Toader, este consilier la Administraţia Prezidenţială. A fost şef al organizaţiei PDL Giurgiu şi a candidat pentru Parlament, reuşind să obţină un scor ruşinos.

autor: Marian Ghiţeanu
sursa: cotidianul.ro

Exit mobile version